Volledig scherm
Een restafvalcontainer van Avri. Het aantal bijplaatsingen is in augustus gehalveerd. © Bertjan Kers/BD

Avri constateert na piek nu daling van aantal vuilniszakken naast de container

TIEL - De grote vervuiling in Rivierenland is uitgebleven. Dat is de conclusie die afvalinzamelaar Avri trekt na de eerste twee maanden sinds de nieuwe methode van afval aanbieden is ingevoerd. Na een piek van vuilniszakken naast de container (in plaats van erin) begint dat aantal nu te dalen.

Sinds 1 juli moeten inwoners in Rivierenland hun restafval - tegen betaling - aanbieden bij ondergrondse containers. Avri trekt nu de eerste conclusie dat er minder restafval is en geen grote vervuiling. ,,Veel inwoners waren bang voor vervuiling van steden en dorpen. Dit bleef op de meeste plaatsen gelukkig uit”, laat een woordvoerder van Avri weten.

Piek in bijplaatsingen neemt af

De vrees was vooral voor vuilniszakken naast de ondergrondse containers gezet worden (de zogenoemde bijplaatsingen) omdat mensen niet willen betalen voor het aanbieden van hun afval. Maar die vrees is uitgebleven, meldt Avri. ,,In juli was er wel een flinke piek aan bijplaatsingen. Dit aantal wordt snel minder; van 525 in juli naar 245 in augustus. De verwachting is dat dit in de komende maanden nog minder wordt.”

Veranderde routes voor afval ophalen

Ook Avri-medewerkers moeten wennen aan de nieuwe manier van afval ophalen. ,,Er zijn bijvoorbeeld veel routes veranderd voor het ophalen van plastic verpakkingen en drinkpakken, gft-afval en papier. De medewerkers slaan daarom per ongeluk wel eens een straat over. Die straten worden dan zo snel mogelijk nagereden om het afval alsnog op te halen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland