Volledig scherm
Hein van Harten tussen het personeel met een stoel die te koop is. © William Hoogteyling

Bij dit restaurant bepaal je zelf wat je voor je etentje kwijt bent

GELDERMALSEN - Zelf bepalen wat je voor een diner betaalt? Dat kan bij de HartenInn, een nieuwe eetgelegenheid in Geldermalsen. Vooral bedoeld voor mensen met een kleine portemonnee, maar iedereen is welkom. 

Quote

Die armoede speelt vaak verborgen, maar die is er wel degelijk

Hein van Harten, initiatiefnemer HartenInn

Met HartenInn laten Hein van Harten en zijn vrouw Christien hun wens uitkomen om jongeren met een licht verstandelijke beperking een leerplek te bieden. Daarmee wordt het aanbod voor de jongeren groter: het echtpaar heeft namelijk al jaren werkplekken op manege de HartenHoeve, camping de HartenWeide en in atelier de HartenSprong.

Goedkoop avondje
Het echtpaar wil ook graag een goedkoop avondje uit bieden aan inwoners die het financieel moeilijk hebben. Zij hebben vaak het geld niet voor een restaurant. „Die armoede speelt vaak verborgen, maar die is er wel degelijk'', zegt Van Harten.

Hoe een restaurant met zulke lage prijzen kan bestaan? „De inrichting en het pand aan de Rijksstraatweg danken we aan sponsors." Voor de begeleiding van medewerkers krijgen de initiatiefnemers subsidie. „Daarmee vangen we een deel van de loonkosten op." En voordat iemand denkt met 1 euro klaar te zijn: voor de maaltijden geldt een minimumprijs. „Bij een driegangenmaaltijd moet je denken aan 5 euro", zegt de Geldermalsenaar. „Maar verder beslist de klant zelf hoeveel hij kwijt is."

Halal

Uit de keuken komt geen typische Hollandse pot, maar internationaal georiënteerd eten. Ook vegetariërs en mensen die halal vlees eten moeten er terechtkunnen. „Daarbij moet het eten kwalitatief goed zijn en de kostprijs laag."

Volgens Van Harten zijn er al veel enthousiaste reacties gekomen. Zoals van Help Elkaar Geldermalsen, een stichting die zich inzet voor inwoners die van een minimuminkomen moeten rondkomen. Een 'fantastisch initiatief', vindt Francine Leenhouts van deze organisatie. „Het mooie is dat Hein en Christien een heleboel groepen die buiten de boot vallen, bij elkaar brengen. Of het nu mensen zijn met een psychische of lichamelijke handicap, statushouders of minima."

De opening is in januari, maar nu al kunnen gasten op woensdagen en vrijdagen bij de HartenInn terecht. Dan gaat het team proefdraaien.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland