Volledig scherm
Leerlingen van het RSG Lingecollege in Tiel © William Hoogteyling

Buddy's helpen buitenlandse scholieren op weg op Lingecollege in Tiel

TIEL-  Afgezien van het schoolgebouw deelden scholieren van het RSG Lingecollege op de havo/vwo-locatie en de Internationale SchakelKlas (ISK) tot voor kort weinig met elkaar. Een buddyproject brengt  hier voor tientallen leerlingen verandering in. 

„De leerlingen zitten in hetzelfde gebouw, maar gingen helemaal niet met elkaar om", zegt onderwijsassistent Laura Weijers van de Internationale SchakelKlas. In die klas zitten jongeren die de Nederlandse taal leren en daarna doorstromen naar een vervolgopleiding. Om de scholieren dichter bij elkaar te brengen is de school gestart met het Peer2Peer-project. 

Quote

Nieuwko­mers vinden het vaak moeilijk om buiten school vrienden te maken.

Laura Weijers, onderwijsassistent Internationale SchakelKlas

Schoolwerk
Aan het programma doen 23 leerlingen mee. 11 leerlingen van het RSG Lingecollege begeleiden de 12 nieuwkomers. „Vooraf is wel gekeken naar de cijfers van leerlingen, want het moet natuurlijk wel naast hun schoolwerk passen", zegt Weijers. „Een van de buddy's haakte op het laatste moment toch af, omdat het hem niet ging lukken." Daarom heeft één leerling twee scholieren onder zijn hoede. 

Vrienden
Onder de leerlingen uit de Internationale Schakelklas is er veel vraag naar het buddyproject. „Nieuwkomers vinden het vaak moeilijk om buiten school vrienden te maken."

Zwemmen
Op basis van leeftijd en gedeelde interesses zijn leerlingen aan elkaar gekoppeld. Minstens één keer per week zien ze elkaar. Weijers hoorde al verschillende enthousiaste verhalen: „Leerlingen die bij elkaar over de vloer zijn geweest en buddy's die gingen zwemmen." Naast de leuke activiteiten helpen de buddy's de leerlingen op weg. „Als leerlingen tegen problemen aanlopen kunnen zij terecht bij hun buddy. De reguliere scholieren lopen immers al langer op school rond." 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland