Opruimen van de ravage na de stalbrand in Erichem.
Volledig scherm
Opruimen van de ravage na de stalbrand in Erichem. © William Hoogteyling

Buren blijft af van Knorhof na verwoestende stalbrand

BUREN - De stalbrand bij De Knorhof in Erichem eind juli was vreselijk, daar is de Burense politiek het wel over eens. Maar er komt geen plan voor extra brandveiligheidseisen boven op de wettelijke regels.

Verder komt er ook geen onderzoek naar de juridische mogelijkheden om te voorkomen dat De Knorhof herbouwd kan worden of om te voorkomen dat eigenaar Straathof nog een vergunning kan krijgen binnen de gemeente. 

Moties die de Partij voor de Dieren en D66 hierover indienden tijdens de gemeenteraadsvergadering dinsdag werden alleen door CDA gesteund. Andere fracties stelden dat ze niet voor incidentpolitiek en wel voor een gelijk speelveld zijn (Jolijn Zwart, VVD), een dergelijke discussie pas interessant wordt op het moment dat Straathof daadwerkelijk een vergunning aanvraag indient (Kees van de Bijl, PCG) of dat er eerst meer antwoorden moeten komen (Sander van Alfen, Gemeentebelangen). Veel fracties stelden ook dat de gemeente ervoor moet waken op de stoel van de provincie te gaan zitten, die er voor het grootste deel over gaat.

Fokzeugen

Bij de brand in Erichem kwamen 20.000 varkens om. PvdD-fractievoorzitter Joop de Jonge schat het werkelijke aantal een stuk hoger, ervan uitgaande dat elk van de 2.000 fokzeugen 15 biggen heeft geworpen en die nog in de stal verbleven. Een getal waarvan burgemeester Jan de Boer nog niet had gehoord en de andere fracties ook niet bekend voorkwam.

Het zal overigens niet de laatste keer zijn dat de raad over het onderwerp spreekt: de agendacommissie bespreekt of en wanneer de gemeenteraad bespreekt hoe het verder moet. 

Rivierenland