Buren praat omwonenden bij over noodopvang Oekraïners
Uitsluitend omwonenden van de beoogde opvangplek voor gevluchte Oekraïners in Maurik zijn donderdagavond welkom in het gemeentehuis van Maurik. Daar kunnen ze in gesprek gaan over de plannen, vragen stellen en wellicht hulp aanbieden.
Op een stuk grond aan de rand van het dorp komen 36 chalets met plaats voor 180 ontheemden uit Oekraïne. Het stuk grond ligt tussen de Groenestraat, Saffatinstraat en Achthontstraat aan de noordoostkant van het dorp, achter zorgcentrum De Valentijn. Er zijn vrij veel omwonenden.
De gemeente gaat de locatie de komende weken geschikt maken voor opvang door elektriciteit en riolering aan te leggen. Verwacht wordt dat de vluchtelingen eind juni in Maurik kunnen aankomen. De Oekraïners zullen er minimaal een halfjaar verblijven. De locatie is ook geschikt voor opvang in de wintermaanden.
Twee jaar
De opvang wordt gebouwd voor een periode van twee jaar. Eerder waren een deel van het gemeentehuis in Maurik, het Dorpshuis in Zoelen en de leegstaande bassischool in Asch in beeld. Maar deze locaties bleken niet geschikt voor vluchtelingenopvang.
De gemeente Buren kan zich goed voorstellen dat er vragen leven bij de omwonenden. Daarom zijn zij donderdag welkom bij de bijeenkomst die speciaal voor hen belegd is in het gemeentehuis in Maurik. Omwonenden kunnen binnenlopen tussen 20.00 uur en 21.30 uur, gevraagd wordt wel of zij de brief mee willen nemen die naar hen gestuurd is. Daar kunnen mensen zich ook aanmelden die nu al weten dat ze graag hulp, in welke vorm dan ook, willen verlenen.
De oorlog in Oekraïne leidt ertoe dat veel mensen op de vlucht slaan. Alle gemeenten in Nederland zorgen voor de opvang van vluchtelingen. De gemeente Buren wil daar van harte aan meewerken, dus komt er deze vluchtelingenopvang in Maurik.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gorinchem herdenkt niet alleen de Joodse, maar álle slachtoffers van de Holocaust
-
PREMIUMmet inbraakcijfers1
Een jaar lang geen inbraken: wat is het geheim van Gendt? ‘Dit is geen toevalstreffer’
GENDT - Een jaar lang bleef Gendt in 2022 gevrijwaard van woninginbraken. Bijzonder voor een dorp met zevenduizend inwoners. En toch verbaast het de wijkagenten Marco Willemsen en Frans Nijholt niet. -
PREMIUM27
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUM8
‘Ben een roepende in de woestijn’: te weinig agenten en cellen voor de Achterhoek baren Boumans zorgen
-
-
-
Buren gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen in chalets aan de rand van Maurik
Er komen 36 chalets aan de rand van Maurik waar Oekraïense vluchtelingen opgevangen kunnen worden. Er is plek voor 180 vluchtelingen, zegt de gemeente. -
PREMIUM
Weer even kind zijn: in de Burcht kunnen volwassenen apenkooien zoals vroeger
Doel: weg blijven van de tikker. Regel één: de grond niet raken. Regel twee: een paar seconden stil blijven staan als je de grond wel raakt. Of je bent af, kan ook.