Volledig scherm
De aanhouding van het 15-jarige meisje. © Meesters Multi Media/Bart Meesters

Cel en voorwaardelijke jeugd-tbs voor meisje (15) dat branden stichtte in Zuilichem

ZUILICHEM - Het 15-jarige meisje dat terechtstond voor een serie brandstichtingen in Zuilichem komt vrij. De rechtbank veroordeelde haar dinsdagochtend in een besloten zitting tot 118 dagen jeugddetentie. Dat staat nagenoeg gelijk aan het aantal dagen dat ze al vast zat. Ook krijgt ze voorwaardelijke jeugd-tbs. 

Het meisje stichtte tussen juli en september vorig jaar meerdere branden in het dorp. Onder meer een conifeer, overkapping, containers en meerdere auto's gingen in vlammen opDe angst in Zuilichem was groot. Maar minstens net zo groot was de schok dat een minderjarig meisje uit het dorp hiervoor verantwoordelijk bleek. Het meisje bekende alles na haar arrestatie.

Volgens de rechtbank is uit onderzoek gebleken dat het meisje een gebrekkige ontwikkeling heeft. Zo heeft ze moeite met het reguleren van haar emoties en is ze verminderd toerekeningsvatbaar. 

Een enkelband om en schadevergoeding

Mede daarom is voorwaardelijke jeugd-tbs opgelegd. De proeftijd daarvoor is twee jaar. In de tussentijd moet ze zich intensief laten behandelen en krijgt ze begeleiding. Ook krijgt ze huisarrest voor bepaalde momenten. Om dat te controleren krijgt het meisje een enkelband.

Sommige slachtoffers van de branden krijgen een schadevergoeding, die betaald moet worden door het meisje zelf. De hoogste vergoeding gaat naar de eigenaar van een bestelbusje met gereedschap die in vlammen op ging.

Video

Na de arrestatie waren de gevoelen in het dorp dubbel: er was opluchting, maar ook medeleven voor het meisje en haar ouders:

Rivierenland