Citroëndag in Maurik: familiefeest met honderden auto's

videoMAURIK - Het Eiland van Maurik was afgelopen weekend voor even het epicentrum van Citroën. De honderdste verjaardag van het automerk werd door duizenden liefhebbers gevierd.

Volledig scherm
Op het Eiland van Maurik vierden duizenden liefhebbers de honderdste verjaardag van het automerk Citroën. Verschillende types waren zaterdag te zien, zoals deze varende CX Break. © William Hoogteyling

 De koppies van de vele autoliefhebbers draaien op deze zonnige zaterdagmiddag even om, richting de dijk. Er rijden een aantal zeer oude Citroëns langs, zoals bijvoorbeeld de 5CV. Campinggasten, dagjesmensen en handelaars kijken met lichte bewondering naar de oldtimers en hun chauffeurs, die voor even de show op de dijk stelen. Om vervolgens weer verder te gaan met het bekijken van andere auto's, het kopen van onderdelen of het luieren op de camping. 

Citroën bestaat een eeuw en dat wilden de vele liefhebbers in Nederland niet aan zich voorbij laten gaan. De Fransen vieren het eeuwfeest pas volgend jaar, maar  in de ogen van de Nederlandse liefhebbers is het jubileum van hun geliefde automerk dit jaar  al. ,,We waren in 2016 op het ICCCR (International Citroën Car Clubs Rally, RH). Toen dat feest klaar was, vroegen we ons af: hoe lang bestaat het merk eigenlijk al?’’, vertelt mede-organisator Peter Breed. ,,We kwamen er achter dat in 1918 de productie begon, dus vlak na de Eerste Wereldoorlog. Daar moesten we iets mee.’’ In moederland Frankrijk is het volgend jaar pas feest: daar tellen ze namelijk vanaf het moment dat de eerste personenauto van de band rolde, de type A Torpedo. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland