Volledig scherm
foto ANP

Claim voor Ambtmanshuis wordt schadepost

TIEL - Een oud geschil over een bouwclaim van het Gelders Ontwerp- en Bouwburo (GOB) bij de gemeente Tiel kost de gemeente 428.000 euro. De rechter heeft bepaald dat de ontwikkelaar 370.000 is misgelopen doordat Tiel de gesloten overeenkomsten niet goed is nagekomen. Daarbij komen nog rente en de proceskosten.

De oorsprong van het geschil ligt in de aankoop van het historische Ambtmanshuis door de gemeente Tiel van GOB, midden jaren negentig. Daarbij kreeg Tiel korting op de aankoopprijs, in ruil voor een bouwclaim van 150 huizen. GOB zou dus van Tiel de mogelijkheid aangeboden krijgen om 150 huizen te bouwen. De gemeente vestigde in het Ambtmanshuis de werkkamers van de burgemeester en wethouders, het bestuurssecretariaat en de gemeentesecretaris. Ook is er een trouwzaal.

Rond 2002 kregen de gemeente en GOB een meningsverschil over de invulling van de bouwclaim. Tiel redeneerde dat deze was ingelost omdat GOB al meer dan 150 woningen in Tiel had gebouwd. GOB redeneerde dat er daarbij woningen gerekend werden die niet tot de bouwclaimafspraken hoorden.

De arbitragecommissie voor de bouw kwam uiteindelijk met een bindend advies dat GBO bij Tiel nog twintig woningen in Passewaaij of een vergelijkbare locatie kon claimen. Passewaaij was echter al vergeven aan een andere ontwikkelaar. Tiel kwam daarom met een aanbod van kavels op de Muggenborch. GBO vond dit aanbod niet reëel maar Tiel was van mening dat ze met het aanbod voldaan hadden aan de resterende bouwclaim.

De rechter stelt GBO nu in het gelijk. Tiel moet het schadegeld nu betalen, uit de algemene reserve. De gemeente beraadt zich nog op een eventueel hoger beroep. De gemeente werkt overigens al jaren niet meer met bouwclaims.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland