De voormalige Elisabeth-hof in Culemborg.
Volledig scherm
De voormalige Elisabeth-hof in Culemborg. © William Hoogteyling

Culemborg krijgt sociale huurwoningen op toplocatie

CULEMBORG - Sociaal huren aan en anders pal naast een A-locatie in Culemborg. Dat kan straks als de appartementen worden opgeleverd die worden gebouwd op de plaats van het voormalige zorgcentrum Elisabeth-hof. De woningen zijn vermoedelijk eind 2020 gereed.

Aan de Van Pallandtdreef, een lommerrijke laan naast het centrum van Culemborg, verrijst straks een complex met 31 appartementen. Daarvan worden er, zoals het zich nu laat aanzien, 24 geëxploiteerd door zorgorganisatie Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk werk Rivierenland. 

De andere zeven zijn sociale huurwoningen. ,,Wij zijn tenslotte sociaal verhuurder,’’ zegt Mark Hassink, projectleider van sociaal woonbedrijf KleurrijkWonen, dat eigenaar is van de grond én het huidige gebouw. ,,En waarom zouden sociale huurders geen mooi uitzicht mogen hebben? Overigens weet ik nog niet welke woningen waar komen.’’

Wonen aan een van de vier dreven betekent in de Lekstad in de meeste gevallen wonen op stand. Vanaf elke dreef kijk je uit op het kroondomein de Volencampen, historische graslanden die al in de middeleeuwen als paardenweide werden gebruikt door de bewoners van het vroegere kasteel. 

In 1954 werd aan de Van Pallandtdreef zorgcentrum Elisabeth-hof geopend. Dat deed, in verschillende gedaantes, tot begin 2016 dienst. Het huidige gebouw stamt uit 1984 en dient, na anderhalf jaar leegstand, momenteel als tijdelijke huisvesting voor de bewoners van zorgcentrum Lingehof in Beesd. ,,Eind dit jaar wordt de nieuwbouw in Beesd opgeleverd’’,  blikt Hassink vooruit. ,,Zodra ons gebouw leeg is, gaan we slopen. We doen dat circulair; we selecteren materiaal dat hier of elders kan worden hergebruikt. De bouwtijd voor de nieuwe appartementen is ongeveer anderhalf jaar.’’

Quote

Waarom zouden sociale huurders geen mooi uitzicht mogen hebben?

Mark Hassink, KleurrijkWonen

Fonteynhof

Ondertussen wordt op meerdere fronten de nieuwbouw voorbereid. In het tweede kwartaal van dit jaar wordt het bestemmingsplan ingediend waardoor het gebouw ook de volledige woonbestemming krijgt die er nu nog niet op zit. ,,De contouren van het plan, waarvan het schetsontwerp gereed is, worden steeds meer zichtbaar’’, zegt Hassink. 

,,We zijn ook bezig met technisch onderzoek. De woningen van twee aangrenzende complexen, 39 appartementen van de Fonteynhof en twintig aan de Prins Bernhardstraat, zijn aangesloten op het centrale verwarmingssysteem dat wordt bestuurd vanuit de oude Eilsabeth-hof. Die systemen moeten dus eerst worden gesplitst en vervolgens aangesloten op een nieuwe installatie.’’

Volgens Hassink voldoen de nieuwe woningen straks ook al aan de eisen voor bijna-energieneutrale gebouwen. Daarmee loopt KleurrijkWonen voorop, want deze 'BENG-norm' geldt voor nieuwbouwplannen waarvoor de vergunning ná 1 januari 2020 wordt aangevraagd.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland