Volledig scherm
De hoogspanningsmast in Zoelmond zonder de bovenste draden die fungeren als bliksemafleiders. Een helikopter van Defensie vloog er maandagavond tegenaan. © ANP

Culemborg moet leren leven met hogere kans stroomuitval

CULEMBORG -  Rivierenland moet leren leven met een iets hogere kans op stroomuitval dan stedelijke gebieden. Het verder met elkaar verbinden van de hoogspanningslijnen om langdurige uitval van elektriciteit tegen te gaan, is te kostbaar om betrekkelijk zeldzame storingen het hoofd te bieden.

Dat betogen hoogleraren van de technische universiteiten in Delft en Eindhoven. Een studie van netbeheerder Tennet concludeerde acht jaar geleden hetzelfde.

Quote

Aan de eindpunten van het netwerk zijn geen alternatie­ve routes. Je kunt die uiteinden aan elkaar verbinden, maar dat is kostbaar

Han Slootweg, professor TU Delft

In Culemborg en omgeving bleek maandagavond niettemin de kwetsbaarheid van de stroomvoorziening, vooral in uitlopers van de provincie. Volgens netbeheerder Liander is in het hoogspanningsnet nog de oude provinciale opzet van de energieproductie zichtbaar. Culemborg, Vianen, maar ook Wijk bij Duurstede hebben met elkaar gemeen dat ze in een uithoek van de provincie liggen en daardoor in de vorige eeuw niet in een ring zijn opgenomen, maar in een doodlopende tak van het hoogspanningsnet.

Een ring biedt het voordeel dat de stroomvoorziening bij een calamiteit via de andere kant kan worden omgeleid en hersteld. Nu lopen de hoogspanningslijnen in Culemborg en Wijk bij Duurstede op korte afstand van elkaar dood. Ook tussen Vianen en Nieuwegein bestaat geen connectie. De rivier de Lek is daarbij een extra barrière.

Landelijk netwerkbeheerder Tennet liet in 2009 onderzoek doen naar de langdurige stroomuitval in 2007 in de Bommelerwaard en die in Haaksbergen vier jaar eerder. De Bommelerwaard zat drie dagen zonder stroom nadat net als in Culemborg een oefenende defensiehelikopter tegen een hoogspanningsmast vloog. In Haaksbergen bezweken de draden onder een dikke laag ijzel. Deze incidenten hebben met Culemborg gemeen dat het een doodlopend stuk hoogspanningsleiding betrof.

Ringstructuur

Prof. dr. ir. Han Slootweg van de Technische Universiteit Eindhoven herkent het patroon: ,,Aan de eindpunten van het netwerk zijn geen alternatieve routes. Dus als daar een helikopter in vliegt of een boom omvalt, dan is er zonder ringstructuur een probleem. Je kunt die uiteinden aan elkaar verbinden, maar dat is kostbaar. Tennet heeft een studie gedaan naar de kosten en baten van zulke aanpassingen. De investering weegt niet op tegen de kosten.’’

Volgens Slootweg is de betrouwbaarheid van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk zo hoog dat particulieren, maar ook veel bedrijven zich niet of nauwelijks voorbereiden op langdurige stroomuitval. Ze komen ook maar zo zelden voor dat de schade de investering niet rechtvaardigt. 

Betrouwbaarheid

Zijn collega prof. dr. Peter Palensky aan de Technische Universiteit Delft denkt ook dat weinig mensen bereid zijn een hogere energierekening te betalen voor een nog grotere betrouwbaarheid van het netwerk. ,,Maar als de politiek besluit dat het moet, staan de netwerkbeheerders klaar om het aan te leggen. Ik denk echter niet dat de Culemborgers boos naar het Binnenhof zullen trekken om die investeringen te eisen.’’

Investeringen zijn volgens Palensky toch wel nodig in de energienetwerken, maar dan vooral om het sterk toenemende stroomverbruik en het veel meer wisselende vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland