Volledig scherm
In Culemborg komt er jeugdhulpverlening op school. © ANP XTRA

Culemborg trekt bijna miljoen meer uit voor zorg

CULEMBORG - Alle huisartsenpraktijken in Culemborg krijgen een speciale praktijkondersteuner voor de jeugd. Ook komt er jeugdhulpverlening op school. Het zijn enkele van de projecten waarvoor Culemborg de komende tijd geld uitgeeft. Doel: eerder hulp voor inwoners en goedkopere zorg.

Burgemeester en wethouders hebben deze week besloten om in totaal 850.000 euro extra uit te geven aan het sociale domein voor de komende 3 jaar. Dit geld komt uit de reserves. De gemeenteraad moet er nog over besluiten.

Praktijkondersteuner

Een praktijkondersteuner voor jeugd moet de samenwerking tussen huisarts en wijkteam versterken en ervoor zorgen dat er minder gebruik wordt gemaakt van specialistische jeugdhulp. De bedoeling is dat de ondersteuner met ouders en kind zoekt naar de beste hulp. 

Elders in het land is gebleken, stelt Culemborg, dat kinderen en jongeren bij de praktijkondersteuner handvatten krijgen om zelf verder te gaan of dat ze werden doorverwezen naar een lichtere vorm van hulp. Wethouder Fouad Sidali stelt dat dat 'minder belastend is voor zowel ouders als kind'.

Budgetcoach

Wijkteams spelen ook een belangrijke rol bij de proef die er komt om jeugdhulpverlening in school te halen. Jeugdhulp kent vaak wachtlijsten; de bedoeling is dat met het project de School als Werkplaats kinderen sneller de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben en dat die goed is afgestemd op thuis en op school.

Culemborg heeft ook besloten tot een budgetcoach. Die moet inwoners helpen hun financiën op orde te krijgen en te voorkomen dat ze nog meer schulden krijgen en schuldsanering nodig hebben. Tot slot komt er een nieuwe aanpak voor inwoners met psychiatrische problemen die overlast dreigen te veroorzaken in hun omgeving. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland