Volledig scherm
© ANP

Culemborgers die moeilijk rondkomen krijgen budgetbeheer

CULEMBORG - Culemborg doet een proef met budgetbeheer voor inwoners die problemen hebben om rond te komen. Ze kunnen hun inkomsten op een speciale rekening laten storten, waar het verdeeld wordt over diverse potjes. 

De noodzakelijke uitgaven worden geoormerkt, zodat de eigenaars er niet meer aan kunnen komen. Op deze manier kunnen ze geen achterstanden oplopen in bijvoorbeeld huur of energierekening.

Quote

Het geeft de gebruikers veel rust

Wethouder Joost Reus

Aan de pilot kunnen vooralsnog ongeveer tien inwoners meedoen, zegt Culemborgs wethouder Joost Reus. Bedrijven kunnen niet zomaar geld van de rekening afhalen: daar moeten de inwoners zelf toestemming voor geven. ,,Er zijn potjes met een slot, waar mensen niet aan kunnen zitten, maar ook andere potjes, die ze wel kunnen gebruiken. Er is ook een potje met leefgeld. Het geeft de gebruikers veel rust, omdat ze weten dat het geld er is voor de zaken die ze moeten betalen.’’ 

De rekening wordt door een extern bedrijf geregeld. De proef is bedoeld voor inwoners van wie de gemeente weet dat ze moeite hebben om rond te komen. Culemborg wil hiermee voorkomen dat ze onder bewindvoering komen. Bij bewindvoering beheert een externe professional de financiën van iemand die het zelf niet kan. Die kosten komen op het bordje van de gemeente en voor Culemborg gaat het om veel geld. De rechter stelt steeds meer mensen onder bewind, vooral vanwege problematische schulden. De kostenpost voor Culemborg is in twee jaar gestegen van 90.000 naar 155.000 euro.

Quote

We hopen ook dat het een leereffect geeft

Wethouder Joost Reus

Gratis

Voor de gebruikers is de speciale rekening met app gratis; de gemeente betaalt eraan mee en ook woningcorporatie KleurrijkWonen subsidieert, zegt Reus. ,,Voor de corporatie is het fijn als ze zeker weet dat het geld op tijd binnenkomt.’’ 

Voor de deelnemers is het grote voordeel dat het systeem ze rust en overzicht geeft. ,,We hopen ook dat het een leereffect geeft. Dat mensen zien hoe gemakkelijk het is als op een rijtje staat welke uitgaven er zijn en wat ze nog kunnen uitgeven, en hoe ze zo zelf hun financiën kunnen regelen." 

Rivierenland