Volledig scherm
De alFitrah-moskee in Utrecht © Shody Careman

Culemborgs bedrijf wil huizen op plek Utrechtse moskee bouwen

CULEMBORG - We Do Projects uit Culemborg, de nieuwe eigenaar van de salafistische alFitrah-moskee in de Utrechtse wijk Overvecht, heeft het pand gekocht met de bedoeling om de grond te ontwikkelen. „Dit pand past precies binnen ons straatje."

De moskee kampt al jaren met grote financiële problemen. Onlangs werd duidelijk dat alFitrah een grote huurachterstand heeft opgebouwd van ongeveer 135.000 euro.

Herontwikkeling
Het Culemborgse bedrijf is gespecialiseerd in de herontwikkeling van oude schoolgebouwen. „De aankoop van het pand moet je wel een beetje in dat licht zien”, zegt Roelf Jan Buitenwerf van We Do Projects. Desgevraagd geeft Buitenwerf toe, dat het pand goed past binnen wat projectontwikkelaar We Do Projects doet. „Beleggingen, projectontwikkeling. Dat is wat wij goed kunnen. Bovendien trekt de woningmarkt in Utrecht heel goed aan. En laten we eerlijk zijn, het is een mooi stukje Utrecht, waar nieuwbouw zou passen.”

Het bedrijf is bekend met de problemen van alFitrah. „De moskee heeft inderdaad een hele hoge huurachterstand, maar ze hebben dezelfde rechten zoals iedereen. Het is niet zo dat we ze er meteen uitgooien. We zijn met ze in gesprek.”

Hand boven het hoofd
Wel voegt Buitenwerf daar nog aan toe 'dat iedereen wel weet' wat er gebeurt als een huurder niet betaalt. De oude eigenaar van het pand vertelde al dat We Do Projects niet van plan zou zijn alFitrah lang de hand boven het hoofd te houden. De moskee zit sinds 2013 in een voormalig schoolpand aan de Pahud de Mortangesdreef in de wijk Overvecht.

Sindsdien zijn er grote problemen ontstaan bij alFitrah. De moskee ging twee koopovereenkomsten aan (ter waarde van 2,1 en 1,9 miljoen euro), maar het pand werd ondanks die afspraken nooit definitief overgenomen.

In opspraak
De moskee raakte eerder in opspraak, nadat deze krant had onthuld dat de moskee banden onderhoudt met een liefdadigheidsinstelling uit Koeweit, die door de Amerikaanse overheid tot voor kort in verband werd gebracht met terreurbeweging Al-Qaeda. Ook is er een betalingsopdracht van 136.000 euro van een andere liefdadigheidsinstelling uit dat land aan de moskee.

Rivierenland