Volledig scherm
PREMIUM
De Toren van Pisa aan de Linge. © William Hoogteyling

De scheve toren van en in Pisa

blogIk kom er te weinig: de omgeving van Beesd en Acquoy. Laatst had ik echter weer eens het grote genoegen om er doorheen te fietsen. 

Quote

Deze Toren van Pisa kan je rustig bekijken, zonder hordes toeristen die allemaal voor de foto de toren willen behoeden voor omvallen

Arnold Winkel, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Arnold Winkel © Rafael Drent

De schoonheid van de Linge laat ik even voor wat die is. Collega Eric Wijnacker maakt daar elders op deze pagina al op lovende wijze melding van. Ik hou het bij twee plaatsen langs de fraai slingerende rivier: Beesd en Acquoy. Wat mij van verre opviel, waren de twee vergelijkbare kerktorens die boven de overige bebouwing uitsteken. Allebei van dezelfde vorm, zonder torenspits. Even dacht ik dat alle stadjes in de omgeving dit misschien zouden hebben, maar dat was een wat al te boute gedachte.

Van dichtbij zijn de twee torens een stuk minder vergelijkbaar. De toren van de Sint-Pieterskerk in Beesd torent kaarsrecht de hemel in. Die van Acquoy is niet alleen lager, maar staat ook behoorlijk scheef. Ik heb het maar eens opgezocht, hij staat 3,8 graden uit het lood. De beroemde Toren van Pisa is  met een scheefheidsgraad van 4 maar een fractie schever.

Het mag dan ook geen verbazing wekken dat de toren ook wel de Betuwse Toren van Pisa wordt genoemd. Maar wat een verschil met Toscane. Deze toren kan je rustig bekijken, zonder hordes toeristen die allemaal voor de foto de toren willen behoeden voor omvallen. Om het verhaal nog mooier te maken, ligt aan de voet van de Betuwse variant Cornelia Pisa begraven. Dus met recht een heuse Toren van Pisa. 

Alleen wel verwarrend twee van die torens met dezelfde naam. Daarom stel ik voor om de toren in Acquoy voortaan de Toren van Pisa te noemen. Dan kan zijn Italiaanse evenknie verder door het leven gaan als de Toren in Pisa.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland