De stoep

ColumnBij mijn rondje met de hond kwam ik de meneer tegen die ik vaker tegenkom op dat rondje; hij is altijd op de fiets, ook in de uiterwaarden. 

Volledig scherm
Walter van den Berg. © Foto Raphael Drent

Hij rijdt met zijn gewone herenfiets rustig het gras op om zijn dagelijkse rondje te doen. We maken meestal een praatje, want hij heeft altijd wel iets om over te praten, en soms zijn er hele zinnen die ik niet versta omdat hij met een stevig accent spreekt, vaak doorspekt met woorden die ik voor het eerst hoor.

Nu had boer Wim onlangs tegen hem gezegd dat een Van den Berg in het dorp een computer te koop had, dat had hij gezien op het internet, en of hij dat was (de meneer met de fiets en ik delen dezelfde achternaam, zo bleek) en ze hadden samen geconcludeerd dat ik dat moest zijn, die man die aan de stoep van Dick de bakker woont (ik) heet net zo tenslotte.

De meneer met de fiets had me al een keer verteld dat de opritten naar de dijk in het dorp ‘stoepen’ worden genoemd, en hij had daar bij gelachen, ja, in de stad betekent ‘stoep’ wat anders natuurlijk.

Ik zei dat ik geen computer te koop had gehad, dus misschien dat er nóg een naamgenoot in het dorp was, maar dat was al niet meer zo boeiend — de stoep van Dick de bakker, dat was dus nieuw voor me. Ik word nog steeds blij van zulke kleine ontdekkingen. Ik wist meteen waar de naam vandaan kwam, want de vader van onze buurvrouw had vroeger een bakkerij, helemaal bovenaan de stoep, net onder de dijk.

Als iemand uit het dorp nog eens vraagt waar we precies wonen: aan de stoep van Dick de bakker.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland