Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Een geheime code van juffen en ouders bij het oudergesprek

COLUMNSinds ik voor de klas sta en af en toe met verhalen bij mijn ouders kom, herinnert mijn moeder zich maar al te graag aan hoe ik zelf was tijdens mijn basisschoolcarrière. Zo ook aan hoe ik me als een clown gedroeg tijdens oudergesprekken.

Nu ik zelf oudergesprekken voer, zie ik wat ze bedoelt. Voor kinderen moet een oudergesprek een rare situatie zijn. Je juf na schooltijd zien is altijd al ongemakkelijk. 

En dan ook nog eens samen met je ouders, terwijl je je als 8-jarige zo had voorgenomen school en privé gescheiden te houden en nu zit je ineens aan tafel bij de juf, met je ouders, tien minuten lang over jezelf te praten. Probeer je dan maar eens een houding te geven. Niet te doen.

Doen alsof je van de stoel valt

Dus je draait op de stoel. Je doet alsof je van de stoel valt. Je geeft antwoorden met een hoog piepstemmetje en als je moeder zoiets zegt als “Gedraag je even” praat je je moeder na. Met altijd een schuin oog naar de juf.

Ziet de juf allemaal wel hoe grappig je je gedraagt?

Quote

Moeder zegt nog net niet: “Dit doet ‘ie anders nooit!”

De juf ziet het. Ouders zien het ook. Vader probeert het gedrag een beetje weg te lachen. Met opgetrokken wenkbrauwen, het schudden van het hoofd en verbaasde blikken. Moeder zegt nog net niet: “Dit doet ‘ie anders nooit!”

Zo’n oudergesprek is natuurlijk een beetje als een functioneringsgesprek. Je krijgt te horen hoe je het doet en dat is altijd spannend. En dat juffen en ouders een soort geheime code hebben afgesproken dat het bijzondere gedrag genegeerd wordt, is maar goed ook. 

Niemand wil later namelijk een volwassene tijdens een functioneringsgesprek die zich gedraagt als een clown, zich van zijn stoel laat vallen en de baas napraat als hij of zij feedback levert.

Robin Smits

Columnist Robin Smits is juf op een basisschool en schrijft over de belevenissen van de kinderen in haar klas.
Klik voor eerdere columns

Rivierenland