Lingemeer vanuit de lucht.
Volledig scherm
PREMIUM
Lingemeer vanuit de lucht. © Raphael Drent

Een springende rat bij het Lingemeer

blogAf en toe kom ik in Lienden. Vroeger was dat vooral als zoonlief moest voetballen tegen de plaatselijke trots FC Lienden. 

Quote

Hoe ik mijn best ook deed, zowel in de winter als de zomer heb ik geen ijseenden gezien

Arnold Winkel, De Gelderlander
Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Arnold Winkel
Volledig scherm
Arnold Winkel © Rafael Drent

Uitslagen herinner ik me niet, dus ik gok dat hij er heeft verloren. Maar niet met heel grote cijfers, anders had ik het zeker wél geweten. Tegenwoordig ligt Lienden meestal op de route voor een stukje fietsen door de Betuwe. Maar het gebeurt ook dat ik doelbewust richting Lienden rijd. In die gevallen gaat de reis meestal naar het Lingemeer. Dan bedoel ik niet de woonwijk die op een soort landtong in het meer ligt en die vroeger een vakantiepark was.

Uit pure nieuwsgierigheid heb ik wel eens een rondje gemaakt door de wijk. Rustige buurt en het blijft wat weg houden van een vakantiepark, vind ik. Naar het Lingemeer ga ik echter voor het water en dan vooral de vogels die er op zwemmen of langs de oevers vertoeven. Dit jaar ben ik er meerdere keren om ijseenden te zien. Deze eendensoort is met name in de winter te spotten, maar ook van de zomer was er nog een melding.

Hoe ik mijn best ook deed, zowel in de winter als de zomer heb ik ze niet gezien. Dat komt onder meer omdat ik geen telescoop had meegenomen, maar ook omdat ik het lastig vind om langs de boorden van het meer te wandelen. Een bord dat waarschuwt voor drijfzand is daar ook zeker schuldig aan.

Laatst had ik een onverwachte waarneming langs het meer: een rat. Hij zag mij ook en schrok daar blijkbaar van. Met een enorme sprong maakte hij dat hij weg kwam. Ik schrok eigenlijk net zo hard, met een klein sprongetje achterwaarts. Deze ontmoeting met Lienden onthoud ik voor altijd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland