Volledig scherm
Nederland, Zuilichem, op de plek van Partycentrum Suylighem aan de Maaswaalweg zou sloop en in plaats van het centrum een polendorp komen. © copyright Marc Bolsius

Eigenaar Heeren van Suylighem wil oude rechten voor huisvesten arbeidsmigranten terug

ZUILICHEM - De huisvesting van arbeidsmigranten op de locatie van voormalig partycentrum Heeren van Suylighem in Zuilichem is de inzet van een rechtszaak die op 31 januari voor de Rechtbank Gelderland dient. De eigenaar wil ruimere mogelijkheden dan de gemeente Zaltbommel nu biedt. 

In 2017 werd Zuilichem opgeschrikt door een plan voor de bouw van een grootschalige huisvesting voor 200 à 400 arbeidsmigranten op de locatie Heeren van Suylighem. Het dorp kwam massaal in verzet en het plan ging van tafel. Voor de gemeente was dat tevens het startsein om aan de slag te gaan met het formuleren van nieuw beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten. 

Chalets voor maximaal 150 man

Om te voorkomen dat er bij de entree van Zuilichem toch nog een polenhotel zou komen, wijzigde de gemeente een jaar geleden het bestemmingplan van de locatie Heeren van Suylighem. Dit tot groot ongenoegen van de eigenaar. Voor hem geldt nu ook het nieuwe beleid. Dat betekent dat hij voor maximaal 150 man chalets neer mag zetten, maar daarmee zegt hij niet uit de voeten te kunnen, zo schrijft hij in een brief aan verantwoordelijk wethouder Gijs van Leeuwen. 

Via de rechter probeert hij nu de oorspronkelijke rechten terug te krijgen. Lukt dat niet, dan kan de gemeente een schadeclaim tegemoet zien. 

Rivierenland