Na de brand bij varkenshouderij Knorhof zijn er mannen in witte pakken, asbest wordt gesaneerd bij de nabijgelegen manege.
Volledig scherm
Na de brand bij varkenshouderij Knorhof zijn er mannen in witte pakken, asbest wordt gesaneerd bij de nabijgelegen manege. © Foto Raphael Drent

'Eigenaar moet vaart maken met saneren afgebrande varkensstal'

ERICHEM - Het saneren van de afgebrande Erichemse megastal Knorhof gaat twee tot drie weken duren. Eigenaar Adriaan Straathof moet van de provincie vaart maken.

Varkensboer Straathof moet dinsdag om 10.00 uur een passend plan hebben voor het opruimen van zijn erf. Is dat er niet, dan grijpt de provincie in.

,,De opruimwerkzaamheden moeten zo snel als mogelijk worden opgestart", zo verwoordt een woordvoerder de eis die de Provincie Gelderland stelt aan varkensboer Straathof. ,,Alles heeft nu al een extra dag stil gelegen, de vaart moet er weer in."

Crisissituatie

De afgebrande Knorhof vanuit de hoogwerker.
Volledig scherm
De afgebrande Knorhof vanuit de hoogwerker. © Foto Raphael Drent

Straathof zou maandag asbestsaneringsbedrijf Holland Herstel Groep van zijn erf hebben gestuurd omdat hij nooit een werkopdracht zou hebben gegeven. Wie de opdracht wel heeft gegeven is op dit moment niet duidelijk. De saneerder is ingeschakeld na overleg tussen Straathof, de veiligheidsregio en Omgevingsdienst Rivierenland. ,,Dit is gebeurd omdat er in een crisissituatie als deze snel moet worden gehandeld’’, stelt de woordvoerder. De saneerder heeft bijvoorbeeld voor afzettingen gezorgd en heeft daarnaast afgebrande delen nat gehouden.

,,We begrijpen dat de ondernemer tijd nodig heeft om met een gedegen plan van aanpak te komen. Die tijd heeft hij ook gekregen. Nu wordt het tijd om er een klap op te geven’’, stelt de woordvoerder.

Straathof heeft een voorstel gedaan om zijn erf te saneren. Voor dat plan is echter nog geen akkoord gegeven. De eigenaar van De Knorhof heeft dinsdag dus nog tot 10.00 uur om de puntjes op de i te zetten. ,,Als dat niet tot een akkoord leidt, schakelen we over op ons eigen plan. De werkzaamheden moeten door’’, aldus de woordvoerder.

In het plan van aanpak wordt onder meer besloten of er ook 's avonds en in de  nachtelijke uren wordt gesaneerd, via welke routes de afvoer plaatsvindt en of er met open of gesloten wagens wordt gereden. 

Overlast

Vanuit de omgeving krijgt de provincie veel vragen over de stank en eventuele gezondheidsrisico's. ,,Voor de gezondheid kan de geur geen kwaad volgend de GGD’’, zegt de woordvoerder. ,,En voor wat betreft de stank; er is begrip voor, dit kan niet zonder overlast. De geur zal in de komende weken vermoedelijk sterker worden.’’

Rivierenland