Kunstenaar Davitha van de Kuilen en Henk Fontheijn.
Volledig scherm
Kunstenaar Davitha van de Kuilen en Henk Fontheijn. © William Hoogteyling

Erotiek in Culemborgse kerk

Erotiek in de kerk, in het jaar dat Culemborg zeven eeuwen vrijstad viert is alles mogelijk. Vrijdag opent in de Grote of Sint-Barbarakerk de expositie Liefde in de vrijstad, een Hooglied, geïnspireerd op dat ene bijbelse hoofdstuk waaruit tijdens de zondagslezing zelden wordt voorgedragen. De organisatoren beloven een ‘zinnenprikkelende ervaring’, maar toch ook weer wel geschikt voor alle leeftijden.

Gastconservator Anikó Ouweneel, cultuurhistorica, heeft kunstenaars uit verschillende disciplines gekozen die zich met het thema ‘hooglied’ hebben beziggehouden. Tijdens de expositie zijn er ook kerkelijke activiteiten als een bijzondere ochtenddienst, een lezing en een vesper – een avondgebed. Ook komen in theater De Fransche School drie filmavonden over het thema liefde met, voor wie dat wil, een nagesprek onder leiding van de Culemborgse theoloog en theatermaker Kees van der Zwaard. Leerlingen van het christelijke Koningin Wilhelmina College worden ook betrokken. Op school vindt een parallelle tentoonstelling plaats, waarvan enkele stukken worden opgenomen in de grote expositie.

Gêne

Quote

Als mijn vader uit Hooglied had voorgele­zen, had dat een bijzondere spanning aan tafel gegeven

Henri Veldhuis, predikant Protestante Gemeente Culemborg

Geloof het of niet, maar er wordt heus nog geluisterd naar de dominee. Toen Henri Veldhuis, predikant van de Protestante Barbara Gemeente Culemborg, drie jaar geleden een preek hield waarin hij de schoonheid van het boek Hooglied bezong, sloot hij af met: ,,Daarom doe ik het voorstel aan de stichting Kunst in de Kerk om de volgende tentoonstelling te wijden aan het hooglied. En dan niet alleen ruimte te geven aan de mystieke lezing van het Hooglied, maar ook aan het onverbloemd erotische, die er heel natuurlijk mag zijn, juist ook in de kerk.’’ Eerder had hij zijn gemeenteleden over zijn eigen jeugd verteld: ,,Ik kan me niet herinneren dat het Hooglied ooit aan de beurt is geweest. Als mijn vader daaruit had voorgelezen, had dat een bijzondere spanning aan tafel gegeven, een ongemakkelijke sfeer van gêne en onderdrukte hilariteit. Stel je voor: je vader leest voor over zulke spannende zaken als kussen, mooie borsten, fraaie benen, verliefd zijn.’’

Drie jaar later, aan de vooravond van de expositie, zegt Veldhuis: ,,Ik kreeg destijds positieve reacties, er kwam geen enkele klacht. Het idee is gaan broeien en uiteindelijk bleek het een mooi thema voor Culemborg 700 te zijn.’’ Maar niet nadat Veldhuis samen met collega Van der Zwaard bij Kunst in de Kerk tekst en uitleg had gegeven over de geschiedenis van seks en erotiek binnen de joods-christelijke cultuur. Want o la la, de mensen moesten maar eens denken. Dat was nog voordat Henk Fonteyn als voorzitter van de commissie Kunst in de Kerk aantrad. ,,Ik viel een jaar geleden met mijn neus in de boter’’, zegt Fonteyn, gepensioneerd legerpredikant. ,,Liefde, erotiek en seks zijn geen dagelijkse kost in de preken. Je kunt het Hooglied zien tegen een achtergrond dat seks, wat christenen aangaat, alleen maar negatief kan zijn. Wij vinden het tijd om de mooie kant te laten zien. We brengen ook bewust homoseksuele en lesbische relaties in beeld. Maar laat het duidelijk zijn: bij deze expositie staat integriteit voorop.’’

De opening van de expositie is 6 april om 20.00 uur door cultuurtheoloog dr. Frank G. Bosman. Voorafgaand aan de opening is er om 19.15 uur een balletuitvoering van Balletstudio Chantal. Openingstijden 7 t/m 29 april, dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Adres: Grote Kerkstraat.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland