Volledig scherm

Europa financiert Tielse uitvinding Ship it fresh

TIEL - Een Tielse innovatie zorgt ervoor dat zachtfruit minder snel bederft. Europa stopt er nu 2,5 ton in.

Als kersen uit Chili in Rotterdam aankomen, kun je een derde direct in de afvalcontainer gooien. Zonde, vindt directeur Rob Veltman van Fotein in Tiel. Het bedrijf ontwikkelt met diverse partners een pallethoes die bederf tegengaat. 

Injectie

De vinding, Ship it fresh! genoemd, kan nu rekenen op een financiële injectie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

De methode is vooral voor zachtfruit van belang. Aan de ene kant omdat zachtfruit kostbaarder is en behoud dus direct meer voordeel oplevert, aan de andere kant omdat fruit als appels en peren minder kwetsbaar is. Fotein werkt hierin samen in een consortium met het Tielse bedrijf SerFac, Sensorspot uit Wijchen, Zachtfruit Schalkwijk en kwekerij Van Zuilen uit Roggel.

Hoes

Ship it fresh! bestaat uit een hoes die om pallets met fruit wordt getrokken. In deze verpakking wordt gezorgd voor een bepaalde verhouding tussen zuurstof en koolstofdioxide, die ervoor zorgt dat fruit minder snel bederft. Veltman: ,,Maar fruit ademt, en dan verandert de verhouding, waardoor je gisting kunt krijgen. Om dat te voorkomen, doen we er een membraan in. Zo kan de zuurstof naar buiten en de CO2 naar binnen, en blijft de verhouding zoals wij hem willen.''

Eigen kosten

De eerste fase is op eigen kosten ontwikkeld, de Europese subsidie maakt verdere ontwikkeling mogelijk. Dat is ook voor Betuwse telers goed nieuws: na blauwe bessen wil het consortium kijken naar de functie voor druiven, rode bessen en kersen. Dat laatste is een belangrijk product voor deze regio. ,,Voor hen is het zeker interessant'', zegt Veltman. Hij verwacht dat de eerste hoezen eind volgend jaar beschikbaar zijn.

Koelcontainers

Fruit en innovatie doet het goed in Rivierenland. Eerder dit jaar werden plannen ontvouwd om fruit in koelcontainers vanaf Rotterdam over de Waal te vervoeren in plaats van via de A15. Door hiervoor schepen te gebruiken die toch al langs Tiel varen, scheelt dat behoorlijk wat milieubelasting en files op de snelweg.

Onlangs is een proef gelanceerd om op Medel deze koelcontainers over te slaan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland