Volledig scherm
Wilma de Joode van het dierenasiel in Bruchem. © FOTO COR DE KOCK

Facebookpagina moet terug naar dierenasiel Bruchem

Gesteggel over een succesvolle Facebookpagina met meer dan duizenden volgers was de inzet van een kort geding. De opgestapte beheerder van het dierenasiel in Bruchem trekt aan het kortste eind en moet de pagina teruggeven.

Voormalig asielbeheerder Wilma de Joode moet de inloggegevens en het beheer van een Facebookpagina over het dierenasiel in Bruchem overdragen aan de Stichting Dierenopvangtehuis Bommelerwaard. In een uitspraak in een kort geding stelt de rechter dat De Joode de pagina weliswaar zelf heeft gemaakt, maar dat zij dat deed voor haar werkgever.

Een week geleden diende het bijzondere kort geding bij de rechtbank in Arnhem. Inzet was de Facebookpagina, met bijna 10.000 volgers. Het bestuur van de stichting eiste van de in augustus opgestapte beheerder dat zij de pagina zou overdragen, zodat het asiel de goedbezochte pagina weer kan gebruiken de opgevangen dieren in het asiel aan de Parallelweg goed onder de aandacht te brengen.

Rechter: pagina is van asiel

De Joode nam in augustus na een dienstverband van meer dan tien jaar ontslag als beheerder uit onvrede met het beleid van het stichtingsbestuur. Zij had de pagina met de naam van het asiel in 2011 aangemaakt via haar eigen Facebookaccount. Het leverde haar een grote schare volgers op en haar filmpjes werden niet zelden meer dan duizend keer bekeken. Na haar ontslag doopte ze de pagina om tot Honden en Katten Pagina en bleef er berichten over dieren op plaatsen.

De kortgedingrechter oordeelt dat het dierenopvangtehuis rechthebbende is van het beheer van de Facebookpagina. De pagina droeg de naam van het asiel 'en uit verschillende berichten blijkt dat alle inhoud betrekking heeft op dierenaangelegenheden.'

Dwangsom

Als De Joode de pagina en de inloggegevens niet overdraagt aan de stichting, dan moet ze een dwangsom betalen.

Het stichtingsbestuur had bij de rechter aangegeven dat Wilma de Joode op Twitter talloze berichten had geplaatst over het conflict met het asiel in Bruchem. Het bestuur vond dat zij daar veel te ver in ging en wilde een verbod. Daar gaat de rechter niet in mee. De uitlatingen zijn voor een deel niet onjuist en deels de mening van De Joode.

Crowdfunding

Tijdens de zitting probeerde De Joode nog een vergoeding te krijgen voor de vele uren eigen tijd die ze in de Facebookpagina heeft gestoken. Met die vergoeding van 2500 euro ging het asielbestuur niet akkoord. De vriend van De Joode is nu op internet een crowdfundingsactie gestart, omdat zij ook is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van 3000 euro. ,,Zij heeft het geld niet en het bestuur heeft de kosten betaald met financiële middelen van het asiel." De toezeggingen om haar financieel te steunen stromen binnen.

Rivierenland