Volledig scherm
Het gemeentehuis in Neerijnen komt weer in handen van Het Gelders Landschap. © William Hoogteyling

Geldermalsen 'hoofdstad' voor ambtenaren West Betuwe

GELDERMALSEN - De stuurgroep West Betuwe heeft een keuze gemaakt. Het ambtenarenapparaat van de nieuwe fusiegemeente krijgt een onderkomen in het gemeentehuis van Geldermalsen.  Kosten: 4,4 miljoen euro.

Daarmee valt het doek voor het gemeentehuis van Lingewaal in Asperen als centrale locatie voor de ambtenaren van West Betuwe. Er is veel te doen geweest om de locatie van het nieuwe gemeentebestuur. Neerijnen had zich neergelegd bij een verhuizing. Het kasteeltje waar de raad vergadert en de ambtenaren werken, komt weer in handen van het Gelders Landschap. 

Dorpshuizen 

Waar de gemeenteraad van West-Betuwe straks gaat vergaderen is nog een vraag. De raden van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal moeten nog een knoop doorhakken of ze vanaf 1 januari 2019 op wisselende locaties hun vergaderingen van West Betuwe houden. Die kans lijkt te verwaarlozen, omdat lang niet alle dorpshuizen van de 26 kernen geschikt zijn om dit rondreizende circus te ontvangen.

Buitendienst

Mocht Geldermalsen de raadsvergaderingen toch kwijtraken, dan wordt de raadzaal verbouwd om de 72 ambtenaren van Lingewaal en de 40 uit Neerijnen onderdak te bieden. ,,Geldermalsen heeft er 119. Maar net als bij Neerijnen en en Lingewaal is dat inclusief de medewerkers in de buitendienst", zegt een woordvoerder van de gemeente Geldermalsen. Als de raadzaal blijft bestaan, wordt ook het pand naast het gemeentehuis bij de plannen betrokken. ,,Dat is van ons, maar hebben we tijdelijk verhuurd aan de Ida Gerhardt Academie. De school heeft nieuwbouwplannen bij het station."   

Kostenpost

De kosten van de verhuizing van de ambtenaren en de verbouwing van het gemeentehuis zijn geraamd op 4,4 miljoen euro. Daarbij is de opbrengst van een mogelijke verkoop van het monumentale gemeentehuis in Lingewaal nog niet in verrekend. Mocht West Betuwe ook het pand van de school nodig hebben, moet er in de begroting rekening worden gehouden met een extra jaarlijkse kostenpost van 100.000 euro. Ter vergelijking: de vernieuwbouw van het gemeentehuis van Neder-Betuwe in Opheusden kostte in 2012 6 miljoen euro. 

Hoewel de nieuwe fusiegemeente op 1 januari 2019 het levenslicht ziet, houden de bouwplannen geen gelijke tred. De verwachting is dat het hele project pas over twee jaar is afgerond. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland