Volledig scherm
© ANP

Gesprek over zonneparken Kapel-Avezaath heropend

KAPEL-AVEZAATH - Naar aanleiding van het verzet van een groep bewoners van Kapel-Avezaath wil de Tielse politiek opnieuw in gesprek over de plannen voor twee grote zonneparken in het dorp. Inwoners worden in ieder geval nauw betrokken bij de plannen.

Het gaat om twee zonneparken van in totaal 37 hectare op de plek van fruitboomgaarden. In september gaf een meerderheid van de gemeenteraad aan voor de parken te zijn, als deze tenminste goed in het landschap ingepast worden.

Inmiddels roeren tegenstanders zich. Ze missen goed onderzoek, informatie en inspraak. Ruim honderd gezinnen ondertekenden een petitie.

Vergunningen

Voor het plan zijn heel snel vergunningen verleend. Deze zijn twee jaar geldig en volgens de gemeente alleen bedoeld om subsidie mee te verwerven. Bewoners vrezen echter dat ze toch de bouw mogelijk maken. 

Wethouder Ben Brink stelt dat er absoluut niet gebouwd wordt met de  tijdelijke vergunning. Hij wil met de bewoners een begeleidingsgroep vormen die bij het hele proces betrokken wordt. Daarbij komen er openbare vergaderingen in het dorp. Een voorontwerp om het plan mogelijk te maken zou niet eerder dan eind 2018 gereed zijn. Dan volgt nog een inspraakprocedure en een raadsbesluit. 

Afblazen

Met name CDA en OD16, die al tegen het plan waren, roepen op om het plan nu al af te blazen. ,,Als je weet dat de uitkomst is: 'we willen het niet'. Moet je er dan wel aan beginnen", vraagt Robert van Galen (OD16) zich af. 

Volgens Arjen Sijpkes (CDA) is er besloten op basis van foutieve informatie. ,,Er is gesteld dat er draagvlak was in het dorp. Een beoordeling waar niets van klopte. Dat is kritiekloos aangenomen van de initiatiefnemers en zo aan ons voorgelegd."

Kans geven

Volgens Brink hoort het bij de nieuwe  omgevingswet dat initiatiefnemers op deze manier een plan bij de gemeente op de agenda zetten. Daarbij moet de gemeente een open houding hebben. ,,Je moet een plan de kans geven. Dat er medewerking is voor de subsidie wil niet zeggen dat we het uiteindelijk ook toestaan."

Het plan wordt waarschijnlijk opnieuw besproken in de volgende commissie Ruimte.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland