Gesprek over zonneparken Kapel-Avezaath heropend
KAPEL-AVEZAATH - Naar aanleiding van het verzet van een groep bewoners van Kapel-Avezaath wil de Tielse politiek opnieuw in gesprek over de plannen voor twee grote zonneparken in het dorp. Inwoners worden in ieder geval nauw betrokken bij de plannen.
Delen per e-mail
Het gaat om twee zonneparken van in totaal 37 hectare op de plek van fruitboomgaarden. In september gaf een meerderheid van de gemeenteraad aan voor de parken te zijn, als deze tenminste goed in het landschap ingepast worden.
Inmiddels roeren tegenstanders zich. Ze missen goed onderzoek, informatie en inspraak. Ruim honderd gezinnen ondertekenden een petitie.
Vergunningen
Voor het plan zijn heel snel vergunningen verleend. Deze zijn twee jaar geldig en volgens de gemeente alleen bedoeld om subsidie mee te verwerven. Bewoners vrezen echter dat ze toch de bouw mogelijk maken.
Wethouder Ben Brink stelt dat er absoluut niet gebouwd wordt met de tijdelijke vergunning. Hij wil met de bewoners een begeleidingsgroep vormen die bij het hele proces betrokken wordt. Daarbij komen er openbare vergaderingen in het dorp. Een voorontwerp om het plan mogelijk te maken zou niet eerder dan eind 2018 gereed zijn. Dan volgt nog een inspraakprocedure en een raadsbesluit.
Afblazen
Met name CDA en OD16, die al tegen het plan waren, roepen op om het plan nu al af te blazen. ,,Als je weet dat de uitkomst is: 'we willen het niet'. Moet je er dan wel aan beginnen", vraagt Robert van Galen (OD16) zich af.
Volgens Arjen Sijpkes (CDA) is er besloten op basis van foutieve informatie. ,,Er is gesteld dat er draagvlak was in het dorp. Een beoordeling waar niets van klopte. Dat is kritiekloos aangenomen van de initiatiefnemers en zo aan ons voorgelegd."
Kans geven
Volgens Brink hoort het bij de nieuwe omgevingswet dat initiatiefnemers op deze manier een plan bij de gemeente op de agenda zetten. Daarbij moet de gemeente een open houding hebben. ,,Je moet een plan de kans geven. Dat er medewerking is voor de subsidie wil niet zeggen dat we het uiteindelijk ook toestaan."
Het plan wordt waarschijnlijk opnieuw besproken in de volgende commissie Ruimte.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Theatervereniging Elstars pakt uit met soap vol smeuïge verhaallijnen
-
Verzet tegen zonneparken bij Kapel-Avezaath groeit
KAPEL-AVEZAATH - Veel inwoners van Kapel-Avezaath keren zich tegen de ontwikkeling van twee grote zonneparken in het dorp. Al meer dan honderd huishoudens hebben zich aangesloten bij een handtekeningenactie om meer informatie en inspraak rond het plan. -
teruglezen
Nieuws gemist? Winter in april en prijzenoorlog aan de pomp in grensstreek door ‘Nieder-lockdown’
Is het je vandaag niet gelukt al het nieuws te volgen? Geen probleem: De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van woensdag 7 april. -
Megapark met 121.000 zonnepanelen bij Kapel-Avezaath
TIEL - De Tielse politiek ziet de aanleg van twee enorme zonneparken bij Kapel-Avezaath met een gezamenlijke oppervlakte van zo'n 50 voetbalvelden wel zitten. -
PREMIUM56
Gelderland vraagt gemeenten of ze plek willen bieden aan een kerncentrale
ARNHEM - Gezocht: een plek voor een nieuwe kerncentrale in Gelderland. Bijna 25 jaar na de sluiting van de kerncentrale in Dodewaard vraagt de provincie alle Gelderse gemeente wie plek wil bieden aan een nieuwe centrale.
-
PREMIUM7
Hoe een kerncentrale opeens op de agenda staat in elke Gelderse gemeente: ‘Kunnen we niet iets met Dodewaard?’
Wat vindt Rozendaal van kernenergie? Wil Aalten misschien een kerncentrale huisvesten? Of Tiel? De discussie over kernenergie is helemaal terug, tot in de gemeentehuizen aan toe. Hoe kan dat? En hoe reëel is een kerncentrale op Gelderse grond? -
PREMIUM
Extra ic-bedden voor coronapatiënten toch vergoed, rechtszaak ziekenhuizen tegen ministerie van de baan
ARNHEM - De extra intensivecarebedden die zeven ziekenhuizen in de regio voor coronapatiënten hebben geregeld, worden toch vergoed door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Na drie maanden onderhandelen is een akkoord bereikt, waarmee een rechtszaak tegen het ministerie van de baan is. -
PREMIUM
Astylos en OER Sportief bouwen hindernisbaan bij de atletiekbaan: ‘Afzien hoort erbij’
4 reacties
Doris
Crisp
Mies
Pieter smit