Volledig scherm
PREMIUM
De granaat die maandag bij het appartementencomplex aan het Gasthuisplein in Kerkdriel lag. © Diana van Eeuwijk

Granaat Kerkdriel was meer dan een bedreiging: 'Doel was hem te laten ontploffen’

KERKDRIEL - Een Utrechtse kledingwinkel, een Zwolse kroeg, een Driels appartementencomplex. De handgranaat wordt steeds vaker als dreigmiddel ingezet. Of ging het in Kerkdriel een stap verder?

,,In deze situatie is-ie op z’n gevaarlijkst”, zegt gerenommeerd explosievenexpert Ad van Riel nadat hij de foto’s heeft bekeken van de handgranaat die maandagochtend voor een appartementencomplex in Kerkdriel lag. Ook de politie stelde eerder al dat het explosief, waarvan pin en veiligheidspal verwijderd waren, ‘op scherp’ stond.

Dus: de handgranaat was bedoeld om te ontploffen?

,,Je mag veronderstellen dat het het doel was om ’m af te laten gaan”, stelt Van Riel, directeur van het Rielse bedrijf REASeuro, dat over explosieven adviseert en opleidingen geeft. Andere experts zijn het, na het zien van de beelden uit Kerkdriel, met hem eens.

Er zijn meerdere voorbeelden bekend waarbij criminelen een handgranaat overduidelijk wél als bedreiging bedoelden. Bijvoorbeeld deze week nog bij een café in Zwolle. Een explosief dat aan de deur van de kroeg hing, was helemaal ingepakt met ducttape. ,,Dan heb je ‘m redelijk veilig gesteld”, zegt Van Riel. ,,Het is de meest veilige manier om een granaat onschadelijk te maken.” Een andere beproefde methode is het vastschroeven van de pin, maar ook dat was in Kerkdriel niet het geval.

De politie wil, of kan, nog geen conclusie niet trekken. ,,We weten niet wat het doel was. Dat hebben we in onderzoek”, reageert een woordvoerder.

Tekst gaat verder onder foto

Volledig scherm
De handgranaat die eerder deze week aan de deur van een kroeg in Zwolle was gehangen. © Frans Paalman

Waarom is de Drielse granaat dan niet geëxplodeerd?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Drie oorlogsfoto's Rivierenland in de race voor landelijke tentoonstelling, keuze van de Commissaris sneuvelt

    Drie oorlogsfo­to's Rivieren­land in de race voor landelijke tentoon­stel­ling, keuze van de Commissa­ris sneuvelt

    TIEL/ZOELEN/CULEMBORG - Van de jonge Siem die op de trein naar Zweden wacht tot de Culemborgse synagogekoster die weer opduikt: ook in Rivierenland zijn bijzondere oorlogstaferelen vastgelegd. Drie ervan zijn nog in de race voor een plekje in de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's. Opvallend: de keus van Commissaris van de Koning John Berends, de Tielse ‘puinexpres’, is gesneuveld in de publieksronde.

Rivierenland