Volledig scherm
Een impressie van hoe het Agro Business Centrum bij Opheusden eruit kan gaan zien. © PR

Groen licht laanboomcentrum Opheusden

OPHEUSDEN - Opluchting in Opheusden: de provincie trekt definitief de portemonnee voor het laanboomcentrum. Over twee jaar moet het er staan. Gelderland heeft een beschikking afgegeven voor de beloofde 5 ton. Eerder al besloot Neder-Betuwe financieel bij te dragen.

De gemeenteraad van Neder-Betuwe besluit deze donderdag over het overdragen van de toegezegde gelden richting het laanboomhuis. Dit gebouw moet de spil worden van het Agro Busisiness Centre. Buitenlandse gasten worden er rondgeleid om te zien wat er in de regio te koop is, scholen kunnen er van alles leren over laanboomkwekers, leerlingen van Helicon doen er praktijkopdrachten, Wageningen UR werkt er aan vernieuwingen in de sector. Er is fysieke en virtuele handel. 

En natuurlijk biedt het onderdak aan de vereniging voor kwekers in de regio, het Tree Centre Opheusden (TCO). Buiten komt een assortimentstuin waar van alles wordt getoond wat er in de omgeving wordt opgekweekt.

Nummer 1

TCO, gemeente en provincie werken samen bij het project. Het ABC-terrein ligt langs de A15, pal naast de afrit Opheusden. Het laanboomcentrum komt bij Damcon, het eerste bedrijf dat zich op het terrein vestigde. Het ABC-terrein moet ervoor zorgen dat Opheusden in 2030 op nummer 1 staat van Europa. Op het gebied komen geen kwekers, wél ondernemingen die een link hebben met laanboomteelt. Volgens wethouder Hans Keuken van Neder-Betuwe is er flinke belangstelling. ,,We zijn nu met vier, vijf bedrijven in gesprek."

Per vierkante meter die Neder-Betuwe op het bedrijventerrein verkoopt, gaat er 6,13 euro naar de exploitatie van het centrum. Als alle 124.600 vierkant meter wordt verkocht, komt dat op termijn neer op een bedrag van 760.000 euro. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland