Volledig scherm
Het bad van Jasper Runneboom © William Hoogteyling

Groen water in Culemborg? Komt door humuszuur

CULEMBORG - Het drinkwater van Culemborg en omgeving heeft een groen-bruine kleur door humuszuur. Dat zegt waterbedrijf Vitens na klachten van enkele inwoners. Ook is uit monsters een verhoogd kopergehalte gemeten. Beide zijn onschadelijk, verzekert het waterbedrijf.

Quote

Het is geen gedestilleerd water en dat is maar goed ook, anders zou het water mineralen aan het lichaam onttrekken die we juist hard nodig hebben

Judith Zuiderhoudt, Vitens

Culemborger Jasper Runneboom kaartte de opvallende kleur begin deze maand aan op Facebook en kreeg veel herkennende reacties. De tint van het water viel hem op nadat hij in juni in de stad kwam wonen.

Waterbedrijven in Nederland communiceren nadrukkelijk over de uitmuntende kwaliteit van het Nederlands drinkwater. Dat betekent niet dat er niks in zit, legt Judith Zuiderhoudt van Vitens uit. ,,Het is geen gedestilleerd water en dat is maar goed ook, anders zou het water mineralen aan het lichaam onttrekken die we juist hard nodig hebben.’’

Humuszuur is volgens het waterbedrijf onschadelijk en is afkomstig uit oude veenlagen in de bodem bij het pompstation van Culemborg. Het water passeert die lagen voordat het opgepompt wordt en neemt het humuszuur, afkomstig uit oude plantenresten, mee.

Blauwig

In Friesland en Overijssel is het een langer bekend fenomeen. Bij pompstation Spannenburg realiseerde Vitens vijf jaar geleden voor acht miljoen euro een ontkleuringsinstallatie. ,,Daarna kregen we reacties van mensen dat ze het water blauwig vonden, maar het was gewoon wennen aan kleurloos water’’, weet Vitenswoordvoerder Judith Zuijderhoudt. Ze voegt eraan toe dat de Culemborgers die zich verwonderden over de groen-bruine kleur nieuwe inwoners van de stad waren. Zij waren elders kleurloos water gewend.

In Friesland had het water kleurgetal 20, precies de wettelijke norm. In Culemborg is dat 12. Het Culemborgs water is door haar hardheid bovendien bevattelijk voor het opnemen van koper uit leidingen. Dat leidt samen met het humuszuur tot de grauwe kleur die vooral in witte ligbaden en emmers zichtbaar is. Het RIVM bevestigt de onschadelijkheid van kleine hoeveelheden humuszuur en koper in het drinkwater.

Ontkleuren

Voor Culemborg bestaan geen plannen het water te ontkleuren. Vitens verwacht dat de groen-bruine tint verdwijnt na de bouw van een waterontharder in Culemborg. Vitens bereidt momenteel de bouw daarvan voor, achter het huidige pompstation aan de Rijksstraatweg. Die installatie moet over vier jaar klaar zijn. Het Culemborgs water is met bijna 12 Duitse hardheidsgraden aan de harde kant.

Volledig scherm
Het bad van Culemborger Jasper Runneboom gevuld met groen water. © Jasper Runneboom

Rivierenland