Grote brand Hedel is meester: loods verwoest, tweede gebouw beschadigd, één gewonde

VIDEOHEDEL - De grote brand in een loods aan de Drielseweg in Hedel is meester. Dat meldde de brandweer iets na 13.30 uur. Het vuur brak zo’n vier uur eerder uit en greep al snel om zich heen. Eén betrokkene heeft rook ingeademd en moest naar het ziekenhuis. De loods is compleet verwoest. 

Het pand van een uitvaartonderneming naast de loods is door de hitte beschadigd geraakt. Verder is het de brandweer gelukt om de omliggende panden te sparen. 


De brand ontstond in een loods van veertig meter lang. De oorzaak van de brand is onduidelijk. In de loods werden verschillende spullen opgeslagen, zoals skikleding en motoronderdelen. Ook stond er een heftruck vol met de brandstof lpg binnen.

Er was veel rookontwikkeling en de rook was in de wijde omgeving te zien. De brandweer kon de loods niet in omdat het te gevaarlijk was. Het vuur werd daarom met twee hoogwerkers geblust.

Dak ingestort

De keuze om niet het gebouw in te gaan was een juiste. In de loop van de middag stortte het dak van de loods in. Op het moment dat de brand meester was, woedden er mogelijk nog brandjes onder de gevallen dakplaten. Een kraanbedrijf haalt de platen omhoog, zodat de brandweer waar nodig de laatste vlammen kan blussen. 

Inmiddels is de rook verdwenen. Maar in het begin van de middag waaide in de richting van Zaltbommel. Rond 13.00 uur draaide de wind iets. Mensen werden geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en om de (auto)ventilatie uit te zetten. Volgens de brandweer zijn er, op de rook na, geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

Verkeer

De Oude Rijksweg en de Povincialeweg bij de loods werden in allebei de richtingen afgesloten voor verkeer. Het verkeer op de nabijgelegen A2 ondervond geen hinder van de rook. Het verkeer op de snelweg rijdt wel langzaam, maar dat komt omdat er een kijkersfile is ontstaan.

Het treinverkeer krijgt wél direct met de rook te maken, maar het was niet nodig om het verkeer stil te leggen. ,,We hebben doorgegeven dat treinen de ventilatie uit moeten zetten wanneer ze hier in de buurt rijden”, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. 

Volledig scherm
De brandweer probeert de brand onder controle te brengen. © Bart Meesters
Volledig scherm
De loods is niet meer te redden. © Bart Meesters
Volledig scherm
De loods is niet meer te redden. © Bart Meesters
Volledig scherm
De brandweer kan de loods niet in omdat het te gevaarlijk is © Bart Meesters
Volledig scherm
Grote uitslaande brand in Hedel © Bart Meesters
Volledig scherm
De rook is van ver te zien © Bertjan Kers

Rivierenland