Volledig scherm
Het Lingecollege aan de Teisterbantlaan in Tiel met het bouwbord van de te bouwen mavo. © Foto Jan Bouwhuis

Grote projecten in Tiel worden fors duurder

TIEL - De sterk gestegen bouwkosten door een verbeterde economie, spelen de gemeente Tiel steeds meer parten. De kosten voor materialen en aannemers van grote projecten stijgen met wel 30 tot 40 procent, meldt de gemeente. 

Voor het renoveren van de kademuur en de aangrenzende strook van de Waalkade is al een miljoen extra gevraagd, bovenop de vier miljoen die hier al voor was uitgetrokken.

Rente

Ook de verbouw van het Lingecollege pakt fors duurder uit. De nieuwbouw van de mavo en het renoveren van de locaties Heiligestraat en Teisterbantlaan dat in fases wordt uitgevoerd is op dit moment geraamd op bijna 23 miljoen euro. Toen het besluit genomen is in 2015 was dit nog 18 miljoen. De gemeente redeneert echter dat het met de jaarlijkse lasten van 875.000 euro toch gewoon uitgevoerd kan worden. Er is indertijd gerekend met een rente van 3 procent, momenteel is dat 1,5 procent. Daarbij wordt er bespaard op de bouwkosten aan de Heiligestraat door het oude hbs-gebouw af te stoten en de geraamde verkoopopbrengst hiervan toe te voegen aan het budget.

Zowel over de gestegen bouwkosten voor de Waalkade als het Lingecollege wil de gemeenteraad nog in gesprek. Wat betreft de Waalkade hebben de partijen wel al door laten schemeren in te stemmen met het gevraagde extra miljoen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland