Volledig scherm
© AFP

Half miljoen voor Culemborg, Arnhem en Nijmegen tegen jihadisme

DEN HAAG - Arnhem, Culemborg en Nijmegen krijgen samen meer dan een half miljoen euro van het de rijksoverheid voor de aanpak van radicalisering en jihadisme. Dat maakt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) bekend.

In totaal krijgen twintig gemeenten samen bijna 6 miljoen euro. Arnhem krijgt na Den Haag, Amsterdam, Utrecht het meest (432.450 euro). Nijmegen krijgt 50.180, Culemborg krijgt meer:  63.000 euro.

Derde keer

Het is de derde keer dat er geld wordt uitgetrokken voor gemeenten. De afgelopen twee jaar is in het totaal ongeveer 13 miljoen euro beschikbaar gesteld. Culemborg kreeg in 2016 een bedrag van 9.100 euro, Nijmegen 120.000 euro. 

De gemeenten kunnen het geld gebruiken voor gerichte preventie en voor de versterking van een persoonsgerichte aanpak om te voorkomen dat jongeren radicaliseren. 

Training

Met het geld kunnen volgens de NCTB mensen die werken met radicaliserende jongeren beter worden getraind en opgeleid.  Ook wordt de directe omgeving van de jongeren ondersteund. Verder wordt een netwerk opgebouwd van sleutelfiguren rond de jeugd. Ook wordt lokale problematiek beter geanalyseerd.

Rivierenland