Volledig scherm
De omstreden brug tussen Rusland en de Krim. © ANP

'Hele brug naar Krim valt onder sancties EU'

ARNHEM - De sancties van de EU tegen Rusland zijn moeilijk te omzeilen. De bouw van onderdelen voor de omstreden brug van Rusland naar De Krim valt in zijn geheel onder de sancties. Ook werkzaamheden op Russisch grondgebied vallen onder de werking van de sancties.

Dat zegt advocaat Heleen Over de Linden, die geldt als deskundige op het terrein van deze sancties. Ook de Utrechtse hoogleraar Internationaal Recht Cedric Ryngaert zegt dat het omzeilen van de sancties lastig is. Hij wijst er bovendien op dat het Europees Hof van Justitie medewerking aan de brug eerder als een verboden activiteit heeft betiteld.

Directeur

De Gelderlander schreef dit weekend over twee kleine bedrijven uit Dodewaard en Milsbeek die betrokken zijn geweest bij de bouw van de brug, die Rusland moet verbinden met het geannexeerde schiereiland De Krim. Zij leverden daarvoor een heihamer die gebruikt werd voor het in de zeebodem stampen van de fundering. Met die brug zouden Rusland en de Krim steviger verbonden zijn. De directeur van Bijland Hydraulic, een van de twee bedrijven, zei dat naar zijn idee de sancties niet gelden als het werk op Russisch grondgebied wordt uitgevoerd. Bovendien was er sprake van een levering via een ander bedrijf. 

Verschuilen

Over de Linden zegt dat de sancties breed zijn geformuleerd om te voorkomen dat ze omzeild kunnen worden. ,,Alles wat direct of indirect met de brug te maken heeft, valt onder de sancties. Anders gaat iedereen alles aanleveren vanuit andere landen, rondom de Krim, en wordt het doorgestuurd. Dan zou de hele regeling niet werken. Je kunt je er niet achter verschuilen dat je niet van de sancties wist. Alleen als je totaal niet wist en niet kon weten waar jouw goederen voor gebruikt worden, kan dat als rechtvaardigingsgrond gelden.’’

Over de Linden vraagt zich wel af hoe het mogelijk is geweest dat de heihamer in Rusland terecht kon komen. 

Rivierenland