Volledig scherm
© DG

Helikopter trof twee stroomcircuits tegelijk

AMSTERDAM (ANP) - Inwoners van de Tieler- en Bommelerwaard hebben de pech gehad dat de Apache-helikopter die woensdag een hoogspanningsmast ramde twee stroomcircuits tegelijk onklaar maakte. Het elektriciteitsnetwerk in de regio bestaat uit twee circuits van elk drie kabels.

Als een daarvan uitvalt, kan altijd nog de andere worden gebruikt. In dit geval zijn alle zes kabels tegen de vlakte gegaan. Volgens een woordvoerder van de regionale netbeheer Continuon is de constructie van twee circuits opgezet als een soort stok achter de deur. Technici zijn nu bezig minstens een van de circuits weer ,,in de lucht'' te krijgen, zodat inwoners van de Tieler- en Bommelerwaard weer stroom hebben. De operatie is gecompliceerd omdat een de masten in het water staat, terwijl ook nog sprake is van hoogwater en een harde stroming.

De zegsman verklaarde dat met de stroomvoorziening in Nederland niets mis is. Hij zei dat er sprake is van vrijwel 100 procent betrouwbaarheid. ,,Gemiddeld is Nederland 99,994 procent van alle tijd voorzien van stroom'', zo zei hij. De woordvoerder voegde eraan toe dat er miljarden aan investeringen nodig zijn om hier de volle 100 procent van te maken.

Een mogelijke investering zou kunnen zijn om hoogspanningskabels niet boven maar onder de grond te stoppen. Volgens de woordvoerder van Continuon kost dat 1 miljoen euro per kilometer. ,,Dat is niet zinvol'', zegt hij. ,,Dat geld kun je beter investeren in uitbreiding van het netwerk of aansluiting op het buitenland.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland