Volledig scherm
© William Hoogteyling

'Het eerste protest in de geschiedenis van Varik'

VARIK - Zo'n honderd inwoners van Varik en Heesselt zijn maandagochtend met borden en spandoeken naar het Atelier Varik gekomen voor een gemoedelijk protest tegen de geplande aanleg van een hoogwatergeul.

Minister Cora van Nieuwenhuizen is voorafgaand aan de keuze voor een hoogwatergeul of toch alleen een traditionele dijkversterking naar Varik gekomen om persoonlijk te horen wat de gevoelens rond het onderwerp zijn. Voorafgaand aan een gesprek met bewoners van de klankbordgroep en betrokken bestuurders maakte ze maandagochtend een rondje langs de inwoners met hun protestborden. Hun advies is duidelijk: 'geen geul'.

,,Het geeft wel aan dat mensen zich echt zorgen maken", aldus de minister. Op de beslissing wil zij niet vooruit lopen. ,,Ik ga heel zorgvuldig kijken hoe het in elkaar zit en hoop toch wel op een goed advies van de partijen hier. Mensen die hier wonen en het gebied kennen, kunnen dat vaak nog beter inschatten dan wij vanuit Den Haag."

,,Ze kwam meteen op mij af", vertelt Walter Wagenaar die naast een spandoek 'Laat ons in onze oude huizen blijven' staat. Hij werkte mee aan het doek voor een vriendin die weg zou moeten voor de hoogwatergeul. ,,Ik heb de minister gevraagd of ze er na de bespreking nog een nachtje over wil slapen, dat zou ze zeker doen, zei ze. Ik vind het wel goed dat ze echt aandacht voor de mensen heeft."

Risico

Een banier hoog boven de Keizerstraat laat zien hoe een waterstand van 6 meter er uitziet. Het verwijst naar het risico van het 'badkuipeffect'dat de inwoners met de komst van de geul vrezen. Doordat het dorp een eiland omringd door dijken wordt, kan het snel vollopen. Daarbij moeten er veel woningen, bedrijven en landbouwgrond wijken voor de geul.

Vanwege de grote twijfel aan het nut en de noodzaak van de geul is op initiatief van de actiegroep Waalzinnig een alternatief bedacht om de hoogwaterveiligheid voor de toekomst te verzekeren. In dat plan wordt de dijk extra versterkt en worden er buitendijks in de uiterwaarde geulen gegraven

'Niet nodig'

Het pleintje voor het Atelier Varik is bezaaid met protestborden en spandoeken. Een paar demonstranten warmen zich aan vuurpotten. ,,Volgens mij is dit het eerste protest in de geschiedenis van het dorp", zegt Harrie Vos, die waarschijnlijk ook moet vertrekken als het plan voor de nevengeul wordt doorgezet. Vos: ,,Daar baal ik heel erg van. De geul is helemaal niet nodig. We hebben sinds 1995 nooit meer hoogwater gehad. We hebben veel meer last van kwelwater en dat wordt met deze plannen nog veel erger."

Vos vraagt zich af of het protest en de gesprekken zin hebben. ,,Veel mensen denken dat de beslissing allang genomen is. De provincie heeft vanaf het begin gezegd dat de geul er komt. Is al die inspraak gewoon een sausje, of luisteren ze ook echt naar de bewoners? Ik ben benieuwd."

'Signalen divers'

In het Atelier werd geruime tijd met de betrokkenen gesproken. ,,Het waren open gesprekken in een goede sfeer", reageert woordvoerder Hans Brouwer van de stuurgroep van overheden die de plannen voorbereid. ,,Er is een gesprek geweest met de bestuurders en een gesprek met de klankbordgroep. Ook in de klankbordgroep waren de signalen divers, dus er valt nog wat te kiezen."

De stuurgroep is verdeeld. De gemeente Neerijnen is ronduit tegen. Waterschap Rivierenland heeft een voorkeur voor traditionele dijkversterking, maar zou onder voorwaarden mee kunnen gaan in de keuze voor de nevengeul. Buurgemeente Tiel is voor de nevengeul, net als de provincie Gelderland. Ook betrokken ambtenaren van het rijk hebben in de stuurgroep hun voorkeur voor de geul uitgesproken. Dit mede op voorspraak van een begeleidend team van deskundigen. Op zeer korte termijn wil de groep nu met een gezamenlijk advies aan de minister komen. Die zou dan nog dit voorjaar de knoop moeten doorhakken.

De beslissing gaat volgens Brouwer om veel meer dan alleen de situatie bij Varik. ,,De toon wordt gezet voor alle verdere maatregelen die nodig zijn voor de waterveiligheid. Als je voor rivierverruiming kiest, ligt deze plek bij Varik erg voor de hand. De keuze heeft wel een grote impact op het gebied. De vraag is: is dat het waard en wat doe je ervoor terug?"

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland