‘Het Waterschap ging zijn goddelijke gang’
columnVolgend jaar gaat de dijk tussen Tiel en Waardenburg op de schop. Dat is hard nodig, al was het maar om voorbereid te zijn op de gevolgen van klimaatverandering.
Het waterschap is al geruime tijd met de voorbereidingen bezig en in dat proces stelde het waterschap de burgers bij de aanpak van de dijkverzwaring te willen betrekken. Er werden voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd en informatiefolders verspreid.
Maar communiceren is zenden én ontvangen. De vraag is dan ook: luisterde het waterschap wel?
Dorps- en streekgenoten wilden graag constructief meedenken over de dijkverzwaring. Een bewonersinitiatief maakte zelfs een doorwrocht alternatief plan voor een veilige én duurzame dijk om daarmee het historische landschap rond de dijk te sparen. Een plan waarvoor wetenschappers waren geraadpleegd.
Dat burgers zich serieus inzetten voor hun leefomgeving en dus voor het algemeen belang, was kennelijk niet de bedoeling. Het waterschap ging dan ook zijn goddelijke gang, wat in dit geval wil zeggen: het legde het alternatieve plan terzijde.
Wat een onzin, zo’n veilige dijk die duurzamer is dan de dijk die het waterschap voor ogen staat. Wat een onzin, zo’n dijk die bomen en het historische landschap spaart. Wat een onzin, zo’n dijk die past in het historische karakter van het rivierenland.
Toen de Tweede Kamer onlangs eiste dat de (gesloten) bestuurscultuur van de overheid moest veranderen, ging ik ervan uit dat ook lagere overheden, zoals waterschappen, die aanbeveling ter harte zouden nemen.
Maar nee. De consequentie daarvan is, beste streekgenoten, dat we niet de ideale rivierdijk krijgen die we verdienen. Want overheden die geacht worden de gemeenschap, dat wil zeggen ú, te dienen, beseffen nog altijd niet dat ze er niet voor zichzelf zijn, maar voor u.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM
Vervallen Kwelkadeterrein Tiel verkocht om er vanaf eind 2023 huizen te bouwen
De Almeerse vastgoedontwikkelaar Bun heeft het voormalige winkelcentrumterrein aan de Tielse Kwelkade onlangs voor 2.050.000 euro gekocht van Aldi. Voor die dik 2 miljoen is een aantal grotere en kleinere percelen bij elkaar geschraapt, waardoor een terrein van een kleine 9000 vierkante meter ontstaat; omgerekend zo'n anderhalf voetbalveld. -
PREMIUM
Tielenaar veroordeeld voor vervaardigen van synthetische harddrugs in woning in Veenendaal
Een 42-jarige Tielenaar is veroordeeld tot 184 dagen gevangenisstraf, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. De man maakte in zijn vorige woning aan de Honingzwam in Veenendaal synthetische harddrugs in een zelfgebouwd drugslab. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM12
Extreem veel kinderen met eetstoornis: ‘Dit is echt het gevolg van de coronaperiode’
TIEL - Het aantal kinderen en jongvolwassenen met een eetstoornis is extreem toegenomen. Dat leidt tot langere wachttijden voor behandeling, waardoor de toestand van de patiënten verslechtert.
-
PREMIUM
Tientallen dode vissen in Dode Linge: ‘Het is kiezen tussen twee kwaden’
Tientallen dode vissen, troebel water en een niet te harden geur van rot en riool: het is de weerslag van de vele regen van vorige week op de Dode Linge in Tiel. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Weer een tankstation aan rand binnenstad weg
En weer gaat een tankstation aan de rand van de Tielse binnenstad tegen de vlakte. Nog een week of twee, drie en er is niets meer te zien van de Van Dijkhuizenpanden aan de Veemarkt. Die liggen pal naast de westelijke stadsgracht.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerBert Vos