Volledig scherm
Het dorpje Heesselt. © Raphael Drent

Hoe onveilig wordt het eiland van Varik?

VARIK/HEESSELT - Hoe gevaarlijk is de nevengeul bij de Waal en hoe onveilig is het straks voor de inwoners van Varik en Heesselt als ze op een eiland komen te wonen? Dat is de kwestie die woensdag ongetwijfeld centraal komt te staan tijdens een inwonersavond (over een onderzoek naar de wensen van inwoners) in Atelier Varik.

In het LTO-blad Nieuwe Oogst stond vorige week een artikel dat de nodige stof heeft doen opwaaien. Er werd een alarmerend beeld geschetst over de eventueel te graven nevengeul. De strekking van dat rampscenario: de waterstand kan in de nevengeul heel snel stijgen en de mensen in de dorpspolder, oftewel het eiland Varik en Heesselt, zitten dan als ratten in de val.  

Onderzoek

Het artikel was gebaseerd op een onderzoek van bureau Sweco. Dat onderzoeksbureau is woensdag in Varik om een toelichting te geven. ,,De essentie is dat alles natuurlijk gericht is op het vergroten van de hoogwaterveiligheid. Ook als er een nevengeul zou komen. Het is zeker niet zo dat het geschetste doemscenario het meest waarschijnlijke is. Er zijn veel andere scenario's denkbaar’’, aldus een woordvoerster van Sweco.

Veiligheid staat voorop

Woordvoerder Hans Brouwer van Rijkswaterstaat heeft de commotie, op de sociale media, meegekregen: ,,Wat ik er van kan zeggen? De hele operatie rond Varik en Heesselt is er op gericht om het voor iedereen juist veel veiliger te maken. Ook als er eventueel een nevengeul gegraven zou worden.  Let wel: het risico is niet nul, zoiets bestaat helemaal niet. Maar die eventuele dorpspolder wordt natuurlijk wel optimaal beveiligd met sterke dijken. En het is, in zo'n uitzonderlijke situatie, de eerste plek die we zullen evacueren. Veiligheid staat voorop.’’

 In het voorjaar van 2018 beslist de minister welke aanpak verder uitgewerkt wordt; versterking van de dijken, meer ruimte  voor water in de uiterwaarden of een nevengeul. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland