Volledig scherm
© Cris Sohier

Honderd gezinnen gaan honderd dagen niks weggooien

TIEL - Gezocht: honderd gezinnen in Rivierenland die bij wijze van proef honderd dagen zonder restafval proberen te leven. De proef draait volgend jaar, is de bedoeling. Initiatiefnemer afvalverwerker Avri wil zowel jonge als oude gezinnen, inwoners die al veel afval scheiden en mensen die daar minder mee bezig zijn.

In het project 100-100-100 gaan deze honderd gezinnen honderd dagen proberen om het restafval met 100 procent te verminderen. Hoe belangstellenden zich kunnen melden en vanaf wanneer, wordt nog bekendgemaakt.

Wennen

Aanleiding voor het project is het nieuwe beleid van Avri. Vanaf 2019 wil de organisatie de afvalinzameling op een andere manier regelen. Grondstoffen als papier, plastic en gft worden aan huis opgehaald, restafval moeten bewoners wegbrengen naar ondergrondse containers in de wijk. De proef moet eraan bijdragen dat bewoners daaraan wennen. 

Het 100-100-100 is al op meer plaatsen uitgevoerd in Nederland, en volgens een woordvoerder van Avri was het daar een succes. ,,De deelnemers besparen tot soms wel 90 procent.’’ De gezinnen houden online bij wat ze weggooien en doen opdrachten die helpen om het afval te verminderen.

Rivierenland