Volledig scherm
© DG

'Hoogwaterplannen Nederland gestoeld op drijfzand'

ARNHEM - Nederland heeft zijn hoogwaterplannen slecht onderbouwd. Het is daarom zeer de vraag of het graven van een omstreden hoogwatergeul bij Varik en Heesselt door moet gaan. Tot die conclusie komt de Wetenschapswinkel Wageningen na een analyse van het Deltaprogramma.

Dat programma is de basis voor de maatregelen deze eeuw om het land beter te beschermen tegen hoogwater.

Actiegroep
Volgens de Wetenschapswinkel is het dubieus of er wel zoveel water uit Duitsland komt als waar het Deltaprogramma mee rekent. De Wetenschapswinkel deed het onderzoek na een verzoek van Waalzinnig, een actiegroep tegen de hoogwatergeul. De groep hoopt met het rapport in de hand sterker te staan in de strijd tegen de geul.

De Delftse hoogleraar waterveiligheid Matthijs Kok zegt dat de Wetenschapswinkel geen onzin verkondigt. Ook hij vindt de onderbouwing van het Deltaprogramma dun, maar voegt eraan toe dat er steeds meer studies verschijnen die dat wel doen.

18.000 kuub
Nederland gaat er in zijn hoogwaterplannen vanuit dat door de klimaatverandering veel meer water komt via de Rijn. In 2100 wil Nederland voorbereid zijn op 18.000 kuub. Dat is veel meer dan het record dat tot dusver ooit het land binnekwam: 12.600 kuub. Kok zegt dat die 18.000 kuub niet geheel uitgesloten is.

Geul bij Varik
Hoogleraar Kok zegt dat het vanuit waterveiligheid nu niet nodig is de geul bij Varik aan te leggen. De hoogleraar zegt dat de keus om dit te doen wel door andere, politieke factoren kan worden ingegeven. De Gelderse gedeputeerde Josan Meijers heeft het rapport nog niet gelezen, maar zegt wel dat de Tweede Kamer al geruime tijd geleden 18.000 kuub in 2100 heeft geaccepteerd als norm. Ze zegt op dit moment geen noodzaak te zien daaraan te twijfelen.

Rivierenland