Volledig scherm
Beeld van het samenstellen van de pakketjes in de voormalige Aldi in Ochten. © Foto Raphael Drent

Iedereen houdt van cadeautjes

blogVan de week was ik in de voormalige Aldi in Ochten. Het pand is nu veranderd in een tijdelijke cadeautjeswinkel en staat vol met gekleurde pakketjes en speelgoed, als kind zou je er hebberig van worden. Schriften, kammen, shirts en ballen gaan in versierde schoenendozen, bestemd voor kinderen in Oekraïne.

Volledig scherm
Margreet Terpstra. © Foto Raphael Drent
Quote

Stop iets heel gewoons in een cadeaupa­pier­tje en het wordt een feestje

Margreet Terpstra

Ik moest ineens denken aan een scène uit Harry Potter, waar het dikbillige neefje van de tovenaar begint te krijsen als hij ontdekt dat hij één pakje minder heeft dan het jaar ervoor. Dat hij nu duurdere cadeautjes heeft, boeit hem niet: hij kan er eentje minder uitpakken, dat is het enige wat telt.

Cadeautjes hebben iets magisch. En dan vooral de verpakking. Stop iets heel gewoons in een cadeaupapiertje en het wordt een feestje. Je ketting kan nog zo duur zijn, als je hem in een boterhamzakje geeft, lijkt het gelijk of je hem uit de grijpmachine op de kermis hebt gehaald. Giet daarentegen de wijn van de discounter in een dure fles en je gasten zullen hem bejubelen als een prijswinnaar. Echt gebeurd. 

Afgelopen weekend kreeg mijn broer, die Abraham zag, een cadeautje per jaar. Dat is een hele berg. Maar de pollepel werd even enthousiast uitgepakt als het veel duurdere kookboek. Voor de kinderen in Oekraïne is het niet anders. Een doos vol cadeautjes. Dat is veel voor kinderen voor wie het soms de eerste keer is dat ze iets krijgen. Wat is het helemaal? Een pen, een gum, een bellenblaas. Maar het zijn er een heleboel, en ze zitten in een prachtige verpakking, en dat telt. Wie daarnaast weet dat een simpel schrift voor kinderen soms de toegang betekent tot school, kan alleen maar hopen dat er heel veel cadeautjes voor heel veel kinderen komen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland