Volledig scherm
Eten bij kaarslicht en spelletjes doen in Zaltbommel tijdens de stroomstoring in 2007. © Robin Utrecht

In 2007 duurde de Apache-storing drie dagen: 'Wat was het berekoud!'

videoZOELMOND/ZALTBOMMEL - Wie de stroomstoring in de Bommelerwaard meemaakte in 2007, knipperde vast even met zijn ogen bij het lezen of horen over zowat precies hetzelfde voorval in Zoelmond maandagavond. Want ook daar raakte een Apache-helikopter een hoogspanningsmast en raakten duizenden huishoudens zonder stroom.

Alsof er een tien jaar oud bericht op de website belandde, zo las de melding over het Apache-ongeval in Zoelmond maandagavond. Meteen Omroep Gelderland aangezet, want die was maandagavond ook weer tot rampenzender gebombardeerd,  mét speciale uitzendingen. Waar ze na al die jaren duidelijk nog wat onwennig waren met het aanbevelen van de juiste FM-frequentie. Dan oogde de liveblog - die bestond in 2007 nog niet - van De Gelderlander heel wat meer bijdetijds.  

Lees door onder de graphic.

Volledig scherm
© Infografieken Nederland

Via de Facebookpagina van het Brabants Dagblad lieten heel wat Bommelerwaarders weten dat die vorige, door een Apache veroorzaakte grote stroomstoring  nog  steeds vers in het geheugen ligt. ,,We reden richting Brakel voor de eerste Kerstmarkt op de Wilhelminahof en pats, alle lichten gingen uit", schrijft Jaqueline van Zanten. 

 Ze heeft  weinig goede herinneringen overgehouden aan de periode zonder stroom: ,,Het was een verschrikkelijke tijd,  je was gewoon machteloos. Wat was het koud, met zijn vieren in een bed om mekaar warm te houden. Hoop het nooit meer mee te maken". Familie van haar maakte het echter wel mee: ,,Mijn zus en zwager die in Geldermalsen wonen wens ik alle sterkte toe en hoop dat het voor hun niet zo lang gaat duren voor ze weer stroom hebben". 

Hoppa,  pikkedonker

Esmeralda Vogler uit Zaltbommel stond op 12 december 2007 net te koken ,,en hoppa, pikkedonker. Je zag letterlijk niks buiten. Je hoorde wel mensen op straat, maar je zag ze gewoon niet." Op haar werk bij Albert Heijn kon ze daarom niet komen. ,,Zonder auto, ik zou op de fiets zo in de Singel gedonderd zijn".  

Wat de meeste reageerders vooral bijbleef is de hevige kou die begin december 2007 Nederland teisterde. Esmeralda: ,,Dagenlang de open haard aan gehad. De huiskamer afgebakend met grote lappen dekens. We waren bijna door ons brandhout heen en wilde al krukken en stoelen in de open haard gooien, toen er ineens licht was. Het was midden in de winter. Dus écht stervenskoud!"

De plotselinge en voortdurende duisternis leverde ook wel weer mooie momenten op meldt Gretha Hup uit Kerkwijk. ,,Net verhuisd, een ziek kind, geen douche en geen wasmachine.  Open haard en kaarsjes aan, was ook wel weer gezellig. En zomaar bij iemand aan de overkant binnenlopen omdat ik daar licht zag. Kon ik mijn mobiel opladen en had een leuke kennismaking met de buren".  

Volledig scherm
De geknakte hoogspanningsmast aan de Waal bij Hurwenen in december 2007. © Chris van Cromvoirt

Filmpje over Buren in het donker, gisteravond:

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland