Volledig scherm
Varik. © William Hoogteyling

Ingenieurs kraken plan hoogwatergeul Varik

VARIK - De kritiek op het plan voor een hoogwatergeul bij Varik en Heesselt in het Rivierengebied groeit. Een oud-topambtenaar van Rijkswaterstaat en een emiritus-hoogleraar Waterbouwkunde vinden het plan onveilig voor bewoners. Deskundigen van de Wageningen Universiteit bekritiseren de manier waarop de overheid met bewoners is omgegaan.

Het plan om een hoogwatergeul aan te leggen, die een bocht in de Waal afsnijdt, werd enkele jaren geleden geboren. Het plan kost 441 miljoen euro. 

Eiland

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
© William Hoogteyling

Door die geul komen de 1400 inwoners van Varik en Heesselt bij hoogwater op een eiland te wonen. Ook moeten tientallen huizen gesloopt worden. Het plan zou leiden tot een forse waterstanddaling in de Waal. Eerder legde Rijkswaterstaat al dergelijke geulen aan bij Nijmegen, Veessen-Wapenveld en Kampen. 

Volgens oud-topambtenaar Frank Spaargaren, die in de jaren tachtig de bouw van de Oosterscheldekering leidde, is er een groot verschil tussen die geulen en het plan voor Varik-Heesselt. ,,Bij Varik ontstaat een groot potentieel risico voor de bewoners. Dat was bij de vorige projecten niet zo.’’

Spaargaren vindt dat de onderzoeken die verricht zijn naar de hoogwatergeul, volstrekt onvoldoende zijn. Hij krijgt daarin bijval van Han Vrijling, emiritus hoogleraar Waterbouwkunde aan de TU Delft. Beiden wijzen op het gevaar van piping, het onder de dijk doorsijpelen van water. Daardoor worden dijken verzwakt en kunnen ze bezwijken. 

Alternatieven

Dik Roth van de Wageningen Universiteit en Madelinde Winnubst van de Universiteit in Utrecht schrijven in een opiniestuk in deze krant dat de overheid slecht met inwoners zijn omgegaan.

Die mochten meepraten over de komst van de geul, maar alternatieven voor het project waren lange tijd onbespreekbaar. Door een studie van Spaargaren veranderde dat.  Nu liggen er twee alternatieven op tafel: de hoogwatergeul, aangevuld met dijkversterkingen en afgravingen van de uiterwaarden, in combinatie met versterking van de dijken.  Dat laatste plan kost 167 miljoen euro minder. 

Het besluit over de hoogwatergeul wordt later dit jaar genomen. Op 8 februari komt een stuurgroep bijeen, met daarin vertegenwoordigers van de provincie, gemeenten, waterschap en het rijk. Die stuurgroep geeft een advies aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Water. Zij zal later dit jaar een besluit nemen. Het laatste woord is aan de Tweede Kamer.

Volledig scherm
De nevengeul bij Varik, zoals het moet worden. © Rik Bors
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland