Varik.
Volledig scherm
Varik. © William Hoogteyling

Ingenieurs kraken plan hoogwatergeul Varik

VARIK - De kritiek op het plan voor een hoogwatergeul bij Varik en Heesselt in het Rivierengebied groeit. Een oud-topambtenaar van Rijkswaterstaat en een emiritus-hoogleraar Waterbouwkunde vinden het plan onveilig voor bewoners. Deskundigen van de Wageningen Universiteit bekritiseren de manier waarop de overheid met bewoners is omgegaan.

10 reacties

 • Rick

  5 jaar geleden
  Plan niet doen. Besparing 441 miljoen. Waarom zoveel geld verspillen!
 • tgm beuningen

  5 jaar geleden
  Dit werkgelegenheidsproject kost veel geld en heeft geen enkele positieve invloed op de veiligheid van de mensen daar en elders. 
 • tgm beuningen

  5 jaar geleden
  Beetje vaag waar die geul goed voor kan zijn, maar als het echt nodig is zal een geul in de uiterwaarden van Waalbandijk 62 naar de steenfabriek ook wel volstaan.
 • Atrois

  5 jaar geleden
  Er wordt al heel lang over dit plan gesproken waarbij de bewoners altijd hun zegje hebben kunnen doen. Ten einde raad hebben de bewoners nu maar wat deskundigen van stal gehaald die hun bezwaren vanuit de wetenschap zouden moeten onderbouwen. Het is natuurlijk erg suggestief om vanuit het niets te veronderstellen dat de veiligheid van de bewoners van Varik en Heesselt in het geding is. In de plannen moet dit worden geborgd, zo simpel is het. De bewoners hebben gewoon geen zin in dit plan wat op zich begrijpelijk is omdat het onzekerheid teweegbrengt. 
 • Ernest Cartigny

  5 jaar geleden
  Bertus, bij beide oplossingen die nog over zijn is de veiligheid van geheel Nederland (behalve Varik en Heesselt) gegarandeerd naar de nieuwe normering. Dijkverzwaring is noodzakelijk of er een geul komt of niet. De veiligheid van Varik en Heesselt is echter niet gegarandeerd omdat het kleine gebied omsloten wordt met een waterkolom van rond de acht meter, als er wat fout gaat gaat het dan ook goed fout. Verder komt er een mechanisch inlaatwerk als dit faalt (denk aan een aanvaring zoals vorig bij die stuw) dan komt de gehele Betuwe in gevaar omdat rekening gehouden is met een werkende geul.