Volledig scherm
Screenshot YouTube van een eerdere ladingroof. © YouTube

Jaar cel geëist tegen verdachte diefstal uit rijdende truck op A15

ZWOLLE/ LIENDEN - Tegen een 27-jarige Roemeense verdachte van een ladingdiefstal uit een rijdende vrachtwagen is dinsdag een jaar cel geëist. De roof vond plaats op de A15 bij Lienden. Er werd niets gestolen omdat een agent die toevallig getuige was ingreep.

Het was rond 23.00 uur op 18 oktober vorig jaar. Een agent was na zijn dienst onderweg vanuit Tiel op de A15 toen twee wagens op een snelheid van 60 kilometer per uur voor hem gingen rijden. Ze blokkeerden de doorgang. De agent wist zijn wagen toch langs de witte Ford Transit te wurmen en kwam tot vlakbij een vrachtwagen. Daarachter reed op zeer dichte afstand een Opel Omega met op de motorkap een persoon. 

Al rijdend overvallen

Volledig scherm
Zo gaan snelwegpiraten te werk. Klik om te vergroten.

Hier was een criminele bende bezig met een ladingdiefstal volgens de 'Roemeense methode'. Vrachtwagens met dure ladingen worden dan al rijdend overvallen. Het slot wordt met een slijptol opengesneden en een deel van de lading verdwijnt dan via het open dak in de personenauto.

In dit geval zaten in de trailer pallets met iPads en iPhones. Het doorbreken van de blokkade door de agent zorgde ervoor dat de bende de diefstal onderbrak. De Omega ging er op hoge snelheid vandoor. De agent, in zijn eigen auto, moest de achtervolging staken. Maar door hem opgeroepen collega's wisten wel de Ford Transit tot stoppen te dwingen. Daarin zat de 27-jarige Ion C.

Enige verdachte

De in Duisburg wonende Roemeen C. is de enige verdachte in de zaak rond deze onderbroken ladingdiefstal. Een halfuur na de poging arriveerde de vrachtwagen op de plek van bestemming. Daar werd ontdekt dat er dozen opengebroken waren. De rechterlaadklep heeft tussen de afritten Echteld en Ochten ter hoogte van Lienden opengestaan. 

Quote

Enig verband met een criminele organisa­tie of met de poging tot een ladingdief­stal ontbreekt

Advocaat van Ion C.

De chauffeur heeft er niets gemerkt. Hij had alleen even last van een voor hem rijdende auto die langzaam reed. ,,De criminele organisatie was kennelijk bereid iemand op de motorkap van een op de snelweg rijdende auto te zetten. En die persoon tot gehakt te laten rijden of zo’’, zei een van de rechters. Het was een poging C. aan het praten te krijgen. Maar hij bleef zwijgen.

Door dat zwijgen zag de officier van justitie geen verschil in de rollen van de diverse bendeleden. Daarom kwam ze uit op een jaar cel. Volgens de advocaat valt C. alleen te verwijten dat hij met 60 per uur over de snelweg reed. ,,Enig verband met een criminele organisatie of met de poging tot een ladingdiefstal ontbreekt.’’

Vonnis op 6 maart.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland