Volledig scherm

Jaarlijks zes leraren weg bij basisscholen

TIEL - Basisscholen in de regio Rivierenland verwachten dat ze in totaal de komende tijd vijf à zes leerkrachten per jaar moeten ontslaan. Dat komt doordat het aantal leerlingen daalt, maar ook doordat de pensioenleeftijd wordt verhoogd en leerkrachten dus verplicht langer doorwerken.

De klappen zijn vooral groot bij het Openbaar Primair Onderwijs Rivierenland (OPO-R) en Stichting Katholiek Onderwijs Rivierenland (SKOR). Directeur Hans Gerritsen van OPO-R spreekt van een 'dramatische situatie': "De afgelopen jaren hebben we al vijftien arbeidskrachten moeten ontslaan. Op een totaal van 170 is dat veel. We maken ons ook zorgen over de komende jaren en gaan ervan uit dat we per jaar 75 kinderen minder hebben. Dat betekent dan drie leerkrachten minder. Nu de mogelijkheid van vervroegde uittreding is vervallen, lopen we de kans dat leerkrachten straks op hun 67e nog voor de kleuters staan. De gemiddelde leeftijd ligt nu al op 50, straks komt die boven de 60."

De organisatie heeft daarom een vacaturestop ingesteld. "De pabo kan de komende acht à tien jaar wel stoppen, vrees ik."
Directeur Maurice Gloudi van SKOR verwacht jaarlijks twee à drie leerkrachten te moeten ontslaan.

Rivierenland