Kees Versteegh uit Beesd brengt zijn vader met oude tractor naar het crematorium.
Volledig scherm
Kees Versteegh uit Beesd brengt zijn vader met oude tractor naar het crematorium. © William Hoogteyling

Je zal nu toch maar dood gaan

blogDenken aan dood gaan is altijd al iets waar ik niet vrolijk van word. Maar, hoewel ik er waarschijnlijk (of kijk ik toch stiekem van boven mee?) zelf niets van mee zou krijgen, ik zou het in deze barre coronatijden nog een graadje erger vinden. Welke vijftien mensen, dat schijnt het maximum te zijn, zou ik uit willen nodigen voor mijn uitvaart?

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Eric Wijnacker.
Volledig scherm
Eric Wijnacker. © Raphaël Drent
Quote

Welke vijftien mensen, dat schijnt het maximum te zijn, zou ik uit willen nodigen voor mijn uitvaart?

Eric Wijnacker, De Gelderlander

Maak thuis maar eens een lijstje voor jezelf, de tranen springen je in de ogen om al die mensen die je weg zou moeten strepen. Het is een duivels dilemma, waar veel nabestaanden die het toch al zo zwaar hebben nu ongetwijfeld mee zullen worstelen. Het geeft nog een extra dimensie aan het intense verdriet.

Ik moest daar deze week aan denken toen ik bezig was met het verhaal van Albert Versteegh, de Buurmalsenaar die door zijn zoon op een trekker werd weggebracht naar het crematorium in Beesd. Waar slechts vijftien mensen aanwezig mochten zijn.

En collega Arnold Winkel, fietsend door Rivierenland, stuitte in Eck en Wiel op een rouwstoet die bestond uit de auto met de kist en een enkele volgwagen. Ondanks de mensen langs de kant zag dat er allemaal nog verdrietiger uit dan anders. 

Maar dit droeve lot treft heel veel andere mensen in deze weken. Van alle noodzakelijke maatregelen die getroffen worden om corona te beteugelen vind ik dit wel een van de meest pijnlijke.

Ik weet zelf nog hoe groot de troost was van een volle kerk en drukbezochte condoléance toen mijn ouders werden begraven. Op een begrafenis omhels je soms, vol overgave, ook mensen die je op andere momenten misschien niet meer dan een hand zou geven. Ik hoop dat u en allen die u liefheeft deze crisis mogen overleven.

Rivierenland