Volledig scherm
Culemborg Jasper Smale gaat een speelfilm maken. © William Hoogteyling

Jonge Culemborger (15) maakt film over aliens

Sinds Jasper Smale uit Culemborg ontdekte dat hij een meer dan gemiddelde gave heeft voor filmmaken, heeft hij de smaak te pakken. Na diverse korte films, waarvan er een een prijs won, werkt de nu 15-jarige Jasper aan zijn eerste langere productie: Peidax. Een verhaal over aliens die de aarde willen bestuderen.

Het begon toen hij als 10-jarige met de iPhone van zijn vader een vijf minuten durend filmpje maakte over een gestolen diamant. 

„Terwijl ik met het materiaal aan de slag ging op de computer, merkte ik dat ik vooral het monteren erg leuk vond. Ik ging eerst zoeken naar gratis bewerkingsprogramma's en van het een kwam het ander, want ik ontdekte steeds meer.” Op YouTube vond hij handleidingen over filmmaken die hij gretig bestudeerde. „Zo heb ik stap voor stap uitgezocht hoe dingen in zijn werk gaan: hoe zet je de camera, hoe monteer je, al dat soort dingen. Ik heb mezelf alles geleerd.”

Jasper kreeg beter materiaal en bleef experimenteren. Vorig jaar kwam de bevestiging dat hij op het goede spoor zit. Hij stuurde zijn film Wind in als inzending voor het jeugdprogramma van het Wildlife Film Festival Rotterdam en werd prompt bekroond met de eerste prijs. „Ik heb het onderwerp wind gekozen omdat het ongrijpbaar is. Voor mij was het een uitdaging om juist daar iets mee te doen, in plaats van natuur of water.” 

Jurylid Ruben Smit, regisseur van De Nieuwe Wildernis en De Levende Rivier, was danig onder de indruk: 'De film heeft prachtige luchtshots en een poëtische vertelling. Het gaat over wind, maar ook over hoe Jasper de wind zelf beleeft. En dat persoonlijke aspect geeft dat belangrijke beetje extra. Ik kreeg er kippenvel van.'

Sciencefiction

Quote

Eerst leerde ik hoe je een kogel in een scène monteert, vervolgens bestudeer­de ik hoe je dat doet met een ruimte­schip

Jasper Smale

Intussen was Jasper al weer bezig met de volgende stappen. De online tutorials werden ingewikkelder. „Eerst leerde ik hoe je een kogel in een scène monteert. En vervolgens bestudeerde ik hoe je dat doet met een ruimteschip.” Niet zonder reden: hij had het plan opgevat om een sciencefictionproject te beginnen. In dit genre komt veel aan op een goede montage van gefilmd en digitaal materiaal. „Ik houd van films als Alien of Cowboys and Aliens.” 

Inmiddels heeft hij met een 3D-programma zijn eigen ruimteschip gebouwd. Dat speelt straks een rol in Peidax. Dit moet, als het aan de jonge filmer ligt, een film van ruim een half uur worden waarin hij zelf ook de hoofdrol speelt. Hij heeft al een cast van vrienden met theaterervaring en kan rekenen op de support van professionals. Zo verricht zijn moeder Kassandra Wolda, beeldend kunstenaar, veel werk achter de schermen, onder meer door een crowdfunding te starten. Daar is al bijna de helft van de benodigde 3.800 euro opgehaald. 

Directeur Mark van Dooren van de Gelderlandfabriek helpt met de productie, geluidskunstenaar Harco Rutgers buigt zich over de titelsong. De laatste tijd is Jasper vaak te vinden in de werkplaats van alleskunner Ronald Schinkelshoek, die levensechte props levert voor tv- en filmproducties. Daar is onder meer zijn alienpak ontwikkeld. Alles wordt gedaan om straks klaar te zijn voor het draaien. „Ik heb in mei tien draaidagen gepland. Als er nog shots ontbreken, doe ik die in de zomervakantie. Peidax moet in de eerste helft van 2019 gereed zijn.”

De korte film Wind is hier te bekijken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland