Volledig scherm
© DG

Kasteel gelegaliseerd

KAPEL-AVEZAATH/MAURIK - Kasteel Fritsenburght in Kapel-Avezaath wordt eindelijk gelegaliseerd. Drie jaar nadat de raad daarvoor toestemming gegeven had, is het college van Buren nu van plan het pad te effenen.

Het betekent dat er een speciaal bestemmingsplan (zogenoemd postzegelplan) komt voor die locatie aan de Laageinde. Uiteindelijk moet het leiden tot legaliseren van het pand.

Momenteel staat het complex voor ruim twee miljoen euro te koop sinds eigenaar Frits Fritsen in een ander kasteel in het Belgische Turnhout woont. De Fritsenburght heeft de gemoederen vanaf 2001 flink beziggehouden. De eigenaar bouwde een oude T-boerderij om tot kasteel, maar dat ging gepaard met dwangsommen, stopzetten van de bouw en burenruzies. Menigmaal kwam Fritsen in conflict met de gemeente, omdat hij zich niet zou houden aan de bouwvoorschriften.

Wethouder Wim Hompe over de vertraging: "Het heeft inderdaad lang geduurd. We hadden te maken met capaciteitsproblemen op de afdeling Ruimtelijke Ordening. We gaan het bestemmingsplan buitengebied Buren van 1997 aanpassen. Voor een deel van de verbouwing is geen vergunnning verleend, maar ik moet zeggen dat het redelijk beperkt is."

Het nieuwe bestemmingsplan dekt de bestaande bebouwing, maar staat niet toe dat het geheel verder wordt uitgebreid. De bestemming verandert niet: de locatie blijft bestemd voor museum met atelierruimten. Ander gebruik, bijvoorbeeld voor horeca/feesten is niet toegestaan.

-

Rivierenland