Laatste varkens vandaag geruimd bij verwoeste megastal Knorhof

ERICHEM - Vandaag worden de allerlaatste kadavers geruimd op de Knorhof in Erichem. Maandag vindt nog wel transport plaats van varkens die tweeënhalve week geleden omkwamen tijdens de brand die de megastal met 20.000 dieren erin in de as legde.

Volledig scherm
De opruimwerkzaamheden in de Knorhof zijn in volle gang. © William Hoogteyling

,,De uitvoerder heeft ons vrijdagmorgen verteld dat het einde in zicht is’’, vertelt Jan Voermans over het ruimen van de dode varkens. ,,Ze werken zaterdag door tot alle dierlijke resten zijn opgeruimd’’, belooft de woordvoerder van Knorhof-eigenaar Adriaan Straathof. Een woordvoerder van de gemeente Buren bevestigt dat het ruimen van kadavers in een afrondende fase zit.

Het duurt nog wel tot na het weekend voor de laatste varkens worden afgevoerd naar asbestverwerker Attero. Bij dat bedrijf in Tilburg worden de kadavers, afgedekt in kunststof, begraven of bedekt met afvalstoffen. De varkens die vandaag niet meer worden afgevoerd, worden verpakt en blijven in een afgedekte container op het erf van de Knorhof.

'Einde aan overlast'

De sanering van de dierlijke resten is tot dusverre veel vlotter verlopen dan vooraf werd ingeschat. De ruiming heeft iets meer dan twee weken geduurd, waar op vier weken werd gerekend. Op het terrein is nog wel veel puin dat moet worden opgeruimd. ,,Maar onze prioriteit lag duidelijk bij de dieren. Aan de overlast daarvan komt nu definitief een einde. Over de rest maken we ons niet zo heel veel zorgen’’, reageert Voermans. Of de uitvoerder ook inloopt op de totale ruiming, die acht weken in beslag zou nemen, weet hij niet.

Saneren omgeving

Wel geeft Voermans aan dat vanaf volgende week asbest wordt geruimd in de weilanden die tijdens de brand van donderdag 27 juli de 'onder de rook' lagen.

Tijdens de brand is één loods op het boerenerf gespaard gebleven. Deze blijft staan. Momenteel wordt nog onderzocht wat er moet gebeuren met de materialen die in de loods staan. Het gaat om bouwmaterialen en vooral veel diervoeder.

Eigenaar Straathof heeft zich nog altijd niet uitgesproken over de toekomst van zijn bedrijf in Erichem. Daarmee is niet bekend of hij - of een andere agrarische ondernemer - van plan is een nieuwe stal te bouwen in het Burense dorp.

Lees ook: Van Nijmegen tot Erichem, zeven grote stalbranden van 2017

Volledig scherm
De grote brand in de Knorhof in Erichem. © AS Media
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland