Volledig scherm
De Plus-supermarkt in Culemborg haalde de vleesschappen leeg uit voorzorg. © AD

Laconiek Culemborg nog vol met vragen na stroomuitval

Culemborg is vanmorgen vooral laconiek opgestaan na de langdurige stroomstoring van gisteravond, maar ergernis en vragen zijn er ook: waarom proberen mensen supermarkten binnen te komen en is de regio afhankelijk van één stroomkabel?

Bij de Plus-supermarkt  in Culemborg zijn de schappen met vlees inmiddels ontruimd. ,,Uit voorzorg’’, zegt eigenaar Giel Smits. 

,,Toen ik hier vannacht wegging was de temperatuur van de koelingen nog net goed, het ijs nog stijfbevroren, maar ik neem geen risico. Een iets minder lage temperatuur doet toch iets met de houdbaarheidsdatum. Dan krijg ik niet nu maar over een paar dagen ontevreden klanten over de vloer.’’  En dus gaan vlees, melk en een deel van de gekoelde groenten en vleeswaar vanochtend uit de schappen. Smits schat de schade al gauw op 5.000 tot 10.000 euro.

Kaarsjes

Op het plein bij Montessorischool Parijsch reageren de meeste ouders laconiek op de stroomuitval. ,,Kaarsjes aan en spelletjes doen met de kinderen. Het was eigenlijk best gezellig'', aldus Manon Simonis, ,,maar ik ben ook een romanticus’’. Even verderop op het schoolplein zegt Arthur Kool: ,,Voor mijn jongste dochter was het even angstig. Ze had zoiets nog niet eerder meegemaakt en dan ook nog bij duisternis. Ik heb haar uitgelegd dat het kwam door een oefening van helikopterpiloten. Ze antwoordde toen dat ze dan niet geslaagd zijn voor hun oefening en misschien vaker moeten oefenen’’. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen, voegt Kool eraan toe.

Afhankelijkheid

Vader Koen Verwoold signaleert dat er kennelijk geen back-up is voor de stroomvoorziening in dit deel van het rivierengebied. ,,Vooral voor  ouderen is dat best een probleem geweest denk ik.’’ Supermarkteigenaar Smits wil geen drama maken van de stroomuitval die bij elkaar nog geen zes uur duurde, maar verwondert zich ook over de afhankelijkheid van de regio van één hoogspanningskabel. ,,Ik dacht dat dit tien jaar geleden in Hurwenen ook het geval was en dat dat bijzonder was. Kennelijk is dat hier ook zo.’’

Frank van de Zalm onderstreept op het schoolplein dat de afhankelijkheid van elektriciteit weer eens duidelijk is geworden. ,,We kregen even spijt dat we ons gasfornuis de deur uit hebben gedaan. Niemand is meer voorbereid op dit soort dingen. Mijn vader had altijd een pakket met ook een zaklamp en kaarsen klaar liggen. Daarnaast vind ik het bizar dat de politie supermarkten moet bewaken. Treurig.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland