Volledig scherm
© Foto Raphael Drent

Linawijs start in april in Culemborg

CULEMBORG - Over een onderkomen wordt nog onderhandeld, maar het nieuwe onderwijs voor thuiszittende tieners gaat volgende maand beginnen. Linawijs, zoals de Culemborgse Marieke Stolte het heeft genoemd naar haar dochter Lina, begint met drie jongeren. 

Linawijs is bedoeld voor kinderen van 12 tot 18 jaar met een normale tot hoge begaafdheid die door ernstige internaliserende gedragsproblemen als autisme niet naar school gaan. Aanleiding voor Stolte om met het project te beginnen is haar 14-jarige dochter. Zij heeft MCDD, liep in zowel in het reguliere als speciaal onderwijs vast en zit nu zes jaar thuis.  

Begeleider

Inmiddels heeft de Culemborgse contact gelegd met gemeente, Rijk, zorg en onderwijs. Punt Speciaal, die in Tiel ook De Cambier heeft, verzorgt het onderwijs, de zorg komt van 's Heeren Loo. In eerste instantie gaat een begeleider naar de tieners toe om contact te leggen en te kijken wat er aan onderwijs en zorg nodig is. Een beeldvormingsteam maakt vervolgens een plan. In eerste instantie begint Linawijs met drie jonge tieners; per drie wordt dat langzaam opgebouwd. 

Waar de school moet komen, is nog niet bekend. Stolte had haar oog laten vallen op de watertoren, maar die locatie heeft ze 'moeten loslaten'. ,,We zijn nu uitgeweken naar een andere plek in Culemborg; de onderhandelingen daarover lopen nog." Vanaf nu kunnen belangstellende ouders zich melden via de website van de organisatie. ,,We hebben uit het hele land veel reacties gehad. We hebben inmiddels ook contact gehad met mensen die elders een soortgelijk initiatief willen beginnen."

Stolte hoopt dat in oktober het nieuwe onderkomen klaar is. ,,Ik verwacht dat de eerste kinderen er dan ook aan toe zijn daarheen te gaan." De school wordt de ontwikkelplek waar uiteindelijk twaalf kinderen terechtkunnen, waar zorg en onderwijs samenkomen. Er komen komen twaalf 'bubbels', plekken waar kinderen individueel tot rust kunnen komen. Er zijn ook ruimtes waar groepsactiviteiten mogelijk zijn. In tegenstelling tot een school, waar de kinderen de groep verlaten als het hen te veel wordt, gaan ze bij Linawijs pas naar de groep toe als ze eraan toe zijn.'' 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland