Volledig scherm
Door de essentaksterfte is het risico groot dat takken naar beneden vallen. © Dianne Renders

Lingebos in Vuren maanden afgesloten vanwege essentaksterfte

VUREN - Het Lingebos in Vuren wordt vanaf deze week tijdelijk afgesloten. Dat meldt boswachter Dianne Renders op Twitter. Door essentaksterfte is het risico op vallende takken namelijk groot.

Door het hele bos staan veel essen die lijden aan de essentaksterfte. Staatsbosbeheer is volgens de gemeente Lingewaal enkele maanden geleden al begonnen met het markeren, tellen en opmeten van alle zieke bomen. 

,,Het is geen gemakkelijke keuze om het Lingebos af te sluiten. Maar voor de veiligheid van bezoekers is het nodig’’, aldus boswachter Renders. ,,Zeker als het zo hard waait als afgelopen weekend, hoop ik maar dat er niemand het bos in gaat. Dit risico kunnen we niet nemen.’’

De boswachter adviseert mensen nu al om het bos te mijden. Komende donderdag worden op alle vijftien ingangen van het gebied hekken geplaatst. 

Losloopgebied

Ook het hondenlosloopgebied wordt afgesloten. Als alternatief kunnen hondebezitters terecht op de ligweide, waar een deel tijdelijk als hondenlosloopgebied wordt aangewezen. De Haarweg en de grote parkeerplaats in het Lingebos blijven bereikbaar. 

Volgende maand wordt gestart met de kap van de essen. Staatsbosbeheer onderzoekt nog of het bos in fasen opengesteld kan worden. Of dat lukt, is afhankelijk van onder meer het weer. De verwachting is in ieder geval dat het bos uiterlijk half maart weer volledig open is voor bezoekers.

Agressieve ziekte

Essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte waarvan bomen niet herstellen. In eerste instantie sterven bladeren en takken af door de ziekte, vervolgens kan de boom eraan doodgaan. 

Eventuele herplant van bomen in het Lingebos vindt volgens de gemeente pas op z’n vroegst in het najaar van volgend jaar plaats. ‘De benodigde middelen zijn nu nog niet voorhanden.’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland