Volledig scherm
Beeldcollage van foto's van diverse fotografen van autobranden in Gelderland, onder meer in Culemborg. © Rutger Van Der Zalm/De Gelderlander

'Media moeten nadenken over rol bij autobranden'

CULEMBORG - Journalisten moeten nadenken over hun rol rond de autobranden. Dat stelt de gemeente Culemborg samen met politie en justitie naar aanleiding van de grote golf autobranden in de stad. 

In een verklaring schrijven ze dat de grote media-aandacht voor de Culemborgse branden de dader(s) in de kaart lijkt te spelen. Volgens de gemeente kan aandacht statusverhogend werken in de ogen van de dader(s).

Daarmee wil de gemeente media niet oproepen te stoppen met berichtgeving over de branden, zegt een woordvoerder. ,,We geven het wel als aandachtspunt mee.’’

In de verklaring laten de partijen verder weten extra maatregelen te hebben genomen om autobranden tegen te gaan. Welke maatregelen dat zijn, blijft geheim om de daders niet in de kaart te spelen. Politie en gemeente roepen daarnaast inwoners op waakzaam te zijn en zo veel mogelijk informatie te delen.

Bestelbus
Donderdagmiddag was er opnieuw een autobrand: aan het eind van de middag brandde een bestelbusje uit aan de Weidsteeg. Hier was brandstichting niet de oorzaak, meldde de politie via Facebook.

Het aantal autobranden in Culemborg sinds vorig jaar is inmiddels opgelopen tot boven de 50. Zo gingen medio augustus in een kwartier tijd op vijf verschillende plaatsen auto's in vlammen op. Ook in de maanden daarvoor werden her en der auto's in brand gezet, terwijl een lange reeks autobranden Culemborg in 2016 al teisterde.

Nog altijd is onduidelijk of hier één pyromaan voor verantwoordelijk is, of dat er een dadergroep actief is. Volgens burgemeester Van Grootheest lopen de daders uiteindelijk een keer tegen de lamp.

Rivierenland